Welke zwangerschapscursus moet ik kiezen ?

Welke zwangerschapscursus moet ik kiezen?

Zwangerschap
Artikel
Apr 8, 2022
3 min

Yoga, sofrologie, haptonomie, cursussen met zang en muziek ...er zijn heel veel manieren om je op de grote dag voor te bereiden. Hoe weet je welke manier bij jou past?

In veel landen worden zwangerschapscursussen (voor een deel) vergoed door de ziektekostenverzekering. Helaas geldt dat niet voor alle verzekeraars en vaak ook niet voor cursussen die minder 'bekend' zijn, zoals haptonomie. Dat is jammer, want zulke cursussen zijn niet alleen belangrijk als voorbereiding op de bevalling, maar ook al tijdens je zwangerschap. Je ontmoet andere zwangere vrouwen, kunt vragen stellen, je kunt je zorgen met anderen bespreken of gewoon samen ontspannen - eventueel met de partners erbij.

Praktische informatie

Wanneer begin je met een zwangerschapscursus? Zulke cursussen beginnen meestal in de 7e maand. Er zijn ook methoden, zoals yoga of zwangerschapszwemmen, waar je al eerder mee kunt beginnen (bijvoorbeeld vanaf de 4e maand). Als je een tweeling verwacht, is het soms ook beter iets eerder te beginnen, omdat je je dan nog redelijk fit voelt.

Waar kun je informatie vinden? Het ziekenhuis of je verloskundige kunnen je hier meer over vertellen. Ook kun je bij vriendinnen informeren welke cursus zij hebben gevolgd.

Hoe vaak zijn de lessen? Meestal heb je een keer per week les, ongeveer anderhalf tot twee uur.

Mag mijn partner erbij zijn? Dat hangt van de cursus af. Bij de meeste zijn er speciale 'partnerlessen' waarbij de partners mee mogen komen. Bij haptonomie is de partner er in principe altijd bij.

De bekendste methodes om je voor te bereiden op de bevalling

De traditionele cursussen, ofwel zwangerschapsgymnastiek, bieden een combinatie van theoretische informatie (de verschillende stadia van een bevalling, borstvoeding geven, etc.) en ademhalings- en spieroefeningen.

Bij zwangerschapshaptonomie maken jij en je partner contact met de baby via jullie stem en jullie aanrakingen. Dit is een cursus waarbij je partner een actieve rol kan spelen. Het dient niet alleen als voorbereiding op de bevalling; haptonomie draagt bij aan de relatie tussen vader, moeder en kind. Ook na de geboorte kunnen jullie hiermee doorgaan.

Sofrologie is een nog niet zo bekende ontspanningsmethode. Je leert je inleven in het moment van de bevalling en in je gevoelens op dat moment. Zo kun je je voorbereiden op de pijn en die daardoor beter onder controle houden. Je leert hoe je bewust positieve beelden en gedachten op kunt roepen. Dat kun je gebruiken op de momenten dat je moet ontspannen.

Bij zwangerschapsyoga leer je je bewust te worden van je lichaam met ademhalings- en lichamelijke oefeningen. Daar heb je veel baat bij tijdens de bevalling, wanneer de verloskundige je bijvoorbeeld vraagt om je bekken of je rug te ontspannen.

Er zijn zelfs cursussen waarbij je met behulp van muziek en zang (en dus met ademhalingstechnieken) wordt voorbereid op de geboorte. Ook bij dit soort cursussen word je fysiek aan het werk gezet, met bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, bekkenbodemoefeningen, etc. Al deze cursussen bieden je naast nuttige informatie en praktische oefeningen ook een fijn ontspanningsmoment.

Zwangerschapszwemmen wordt over het algemeen niet vergoed door je ziektekostenverzekering. Laat je daardoor niet tegenhouden: het is vaak een ideale aanvulling op een andere zwangerschapscursus. Het is namelijk goed voor je lichaam en je conditie, èn het is een heerlijke manier om te ontspannen!

Paul, vader van Max

"Mijn vrouw en ik hebben voor haptonomie gekozen zodat ik ook een band met onze baby kon opbouwen tijdens de zwangerschap. Het was heel bijzonder te merken dat de baby op mijn stem en aanrakingen reageerde! Dankzij haptonomie hebben we met zijn drietjes van de zwangerschap kunnen genieten!"

Gerelateerde artikelen

View details Ik ben 1 maand zwanger
Artikel
1 maand zwanger

Ik ben 1 maand zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 2 en 6 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 0 en 4 weken zwanger. Ik heb net ontdekt dat ik zwanger ben! Zo bijzonder!

3 min lezen

View details Ik ben 2 maanden zwanger
Artikel
2 maanden zwanger

Ik ben 2 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 7 en 10 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 5 en 8 weken zwanger. Bijna 2 maanden alweer. Geen twijfel mogelijk - ik ben zwanger!

4 min lezen

View details IJzer
Artikel
IJzer tijdens de zwangerschap

IJzer

Tijdens je zwangerschap (maar ook onder normale omstandigheden) speelt ijzer een belangrijke rol. Het transporteert zuurstof naar de cellen.

3 min lezen

View details Ik ben 'in topvorm'
Artikel
Energie tijdens zwangerschap

Ik ben 'in topvorm'

De verschijning van een bruine lijn over je buik, tussen je navel en je schaambeen (ook wel de zwangerschapslijn of linea negra genoemd) wordt veroorzaakt door hormonen, die de pigmentproductie sti

4 min lezen

View details Klaar voor een nieuw leven
Artikel
Klaar voor een nieuw leven

Klaar voor een nieuw leven

Lang voor je bevalling zie je waarschijnlijk al helemaal voor je hoe je baby gaat aankleden: sommige vrouwen gaan al heel snel shoppen voor de baby-uitzet, terwijl andere juist wachten tot het laat

4 min lezen

View details Ik ga gezond eten, dat beloof ik!
Artikel
Zwangere vrouw met tuinboon

Ik ga gezond eten, dat beloof ik!

Ik weet dat ik gezonder en gevarieerd moet eten nu ik zwanger ben. Ik heb mezelf dus beloofd om me er niet te makkelijk vanaf te maken als het om eten gaat.

6 min lezen

View details Onderzoeken en controles tijdens mijn zwangerschap
Artikel
Onderzoeken en controles zwangerschap

Onderzoeken en controles tijdens mijn zwangerschap

Mijn baby is nog niet eens geboren, maar wordt nu al goed in de gaten gehouden! Tijdens mijn zwangerschap vinden meerdere onderzoeken en controles plaats.

5 min lezen

View details 7 dagen zwanger
Artikel
7 dagen zwanger

7 dagen zwanger

Je baby bouwt zijn nestje.

1 min lezen

View details 10 weken zwanger
Artikel
10 weken zwanger

10 weken zwanger

Je bent nu al 10 weken zwanger. Nog 30 weken te gaan voordat je die kleine hartendief zult ontmoeten. Lees meer over wat er deze week gebeurt.

3 min lezen

View details 18 weken zwanger
Artikel
18 weken zwanger

18 weken zwanger

Veel grote sprongen, nu je 18 weken zwanger bent, van zenuwcellen die zich vermenigvuldigen tot het eerste begin van vingerafdrukken. Lees meer over deze week.

3 min lezen

View details 26 weken zwanger
Artikel
26 weken zwanger

26 weken zwanger

In de laatste week van je tweede trimester is er een klein tadadada-moment: je baby zal voor het eerst zijn ogen openen! Lees meer over wat er gebeurt wanneer je 26 weken zwanger bent.

3 min lezen

View details 34 weken zwanger
Artikel
34 weken zwanger

34 weken zwanger

In je buik begint alles nu een beetje over te schakelen op een lager tempo. Dat komt omdat nu overal zo’n beetje de laatste voorbereidingen worden getroffen!

3 min lezen

View details 2 weken zwanger
Artikel
2 weken zwanger

2 weken zwanger

Hoe zit het nou precies met de eerste twee weken van mijn zwangerschap?

1 min lezen

View details Wat te doen tegen ochtendmisselijkheid aan het begin van de zwangerschap
Artikel
Dit kun je doen tegen ochtendmisselijkheid aan het begin van de zwangerschap

Wat te doen tegen ochtendmisselijkheid aan het begin van de zwangerschap

Ochtendmisselijkheid is een veelvoorkomend verschijnsel tijdens de zwangerschap, vooral in het eerste trimester.

4 min lezen

View details Wat moet er in de vluchttas
Artikel
Zwanger vrouw pakt vluchtkoffer

Wat moet er in de vluchttas

Weet je niet precies wat je moet meenemen in je vluchtkoffer? We hebben een eenvoudige checklist voor een vluchtkoffer samengesteld met alle benodigdheden.

3 min lezen

View details Omgaan met zwangerschapsklachten en ongemak
Artikel
Pijntjes tijdens de zwangerschap

Omgaan met zwangerschapsklachten en ongemak

Naarmate je lichaam verandert, kunnen er zwangerschapsklachten en ongemak ontstaan, vooral in je rug, benen en voeten.

2 min lezen

View details Wil je zwanger worden? Controleer je gezondheid
Artikel
Gezondheid voor zwangerschap

Wil je zwanger worden? Controleer je gezondheid

Het is zo ver: ik heb besloten dat ik graag moeder wil worden! Opeens weet ik het zeker, een kindje is mijn grootste wens ...

4 min lezen

View details Ik ben 8 maanden zwanger
Artikel
8 maanden zwanger

Ik ben 8 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 33 en 36 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 31 en 34 weken, oftewel 8 maanden zwanger.

4 min lezen

View details Eiwitten
Artikel
Eiwitten tijdens de zwangerschap

Eiwitten

Eiwitten spelen een belangrijke rol in de zwangerschap, omdat ze nodig zijn voor de "opbouw" van de baby.

3 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.