Koolhydraten tijdens de zwangerschap

Koolhydraten

Zwangerschap
Artikel
Sept 11, 2024
4 min

Koolhydraten zijn onmisbaar tijdens je zwangerschap, omdat ze je energie geven. Let hier wel mee op, want niet alle voedingsmiddelen die veel koolhydraten bevatten zijn geschikt. Verdiep je in de verschillen ertussen en pas je dagelijkse voedingspatroon erop aan.

Waar zijn koolhydraten goed voor?

Koolhydraten zijn - samen met vetten - de belangrijkste bron van energie voor jou en je baby. Als je hier tijdens je zwangerschap niet voldoende van binnenkrijgt, kan dat leiden tot vermoeidheid of eetbuien.

Door de zwangerschapshormonen word je minder gevoelig voor insuline. Tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap heb je daardoor twee tot drie keer zo veel insuline nodig als normaal. Insuline speelt namelijk een essentiële rol: het zorgt ervoor dat je lichaam glucose kan benutten, vooral door ze te gebruiken voor vetopslag, waardoor je bloedsuikerspiegel op peil blijft. Als de alvleesklier deze extra insuline niet kunnen aanmaken, leidt dat tot diabetes die na je zwangerschap weer verdwijnt. Dit wordt ook wel zwangerschapsdiabetes genoemd. Als je hieraan lijdt, krijg je een speciaal dieet voorgeschreven.

Op mijn bord ...

Er zijn twee soorten koolhydraten:

  • zoetigheid: suiker, honing, jam, chocola, snoep en gebak, maar ook fruit, etc. Deze leveren enkelvoudige koolhydraten; ze worden zeer snel door je lichaam opgenomen.
  • voedingsmiddelen met zetmeel (pasta, rijst, aardappelen, etc.), granen (tarwe, durumtarwe, etc.) en gedroogde peulvruchten (linzen, rode bonen, kikkererwten, etc.): die leveren complexe koolhydraten die minder snel door je lichaam worden opgenomen. Hierdoor blijf je langer een verzadigd gevoel houden. Binnen deze groep zit er geen onderscheid tussen de verschillende voedingsmiddelen.

Onze praktische tips

Je kunt het beste kiezen voor zetmeelproducten, peulvruchten en granen, die je langdurig energie geven. Het grootste deel van de calorieën die je binnenkrijgt, zou uit koolhydraten moeten bestaan. Zorg er ook voor dat je voldoende vezels eet; neem op verschillende tijdstippen bijvoorbeeld volkoren brood en graanproducten. Hieronder geven we je wat voorbeelden die jou voldoende energie leveren.

  • Voor het ontbijt: 1 sneetje volkoren brood of 60 g volkoren granen + 1 melkproduct + 1 stuk fruit en iets te drinken.
  • Voor de lunch: rauwkost + 1 portie gekookte groente + vlees of vis + 1 melkproduct + 1 stuk fruit + 1 sneetje volkoren brood.
  • Tussendoor: een kleine mueslireep + 1 melkproduct + 1 stuk fruit en iets te drinken.
  • Voor het avondeten: 1 portie volkoren pasta met groente + vlees of vis + 1 melkproduct + 1 stuk fruit
  • Eet niet te veel zoetigheid, bijvoorbeeld alleen als afsluiting van een maaltijd, voor de smaak. Je kunt ook iets zoets eten als je je flauw of duizelig voelt.
  • Verdeel je inname van koolhydraten over de dag. Zeker bij je ontbijt mogen ze niet ontbreken, anders krijg je later in de ochtend last van duizeligheid, flauwte of honger.

Wist je dat voedingsmiddelen met eiwitten niet allemaal dezelfde soorten vetten bevatten? Kies voor omega-3 vetzuren, die de ontwikkeling van de hersenen van de foetus bevorderen en die bij jou de 'baby blues' voorkomen. Je vindt ze vooral in vette vis: makreel, sardines, haring, zalm, etc.

Sinds ik zwanger ben, heb ik ontzettende trek in zoetigheid: koekjes, chocola, snoep, jam … Ik ben opeens een echte zoetekauw! Is dit erg?

Advies van de voedingskundige: Dit is heel normaal, omdat je energieverbruik is toegenomen en je hormonen plots een grote rol spelen - eetbuien zijn daardoor heel normaal! Als je gezondheid verder goed is, kun je gerust af en toe genieten van je favoriete toetje! Neem op andere dagen een stuk fruit of een bakje kwark met fruit en honing als afsluiting van je maaltijd. Eet een stukje chocola bij de thee, of een paar biscuitjes als tussendoortje. Het vinden van de juiste balans tussen genot en verstand is uiteindelijk het belangrijkste. En dat is zeker mogelijk!

*Honing speelt een cruciale rol in de smaakontwikkeling, vooral in de vroege levensjaren, omdat het baby's introduceert in een diversiteit aan smaken en helpt hun smaakpapillen te vormen.

Honing kan echter bacteriën bevatten die infantiel botulisme kunnen veroorzaken. Daarom mag honing niet worden geïntroduceerd voor de leeftijd van 12 maanden, tenzij de sporen van Clostridium botulinum zijn geïnactiveerd door een geschikte behandeling met hoge druk en hoge temperatuur, zoals in de industrie wordt toegepast.

Elke keer dat honing in onze producten wordt gebruikt, ondergaat het een extern gevalideerde behandeling om ervoor te zorgen dat onze producten veilig zijn voor consumptie.

Gerelateerde artikelen

View details Ik ben 40 en wil graag zwanger worden!
Artikel
Zwanger worden op latere leeftijd

Ik ben 40 en wil graag zwanger worden!

Ik weet het, ik ben al 40 - nou en! Ik weet dat het lastiger is om zwanger te raken, maar het is zeker niet onmogelijk.

4 min lezen

View details Met de auto, de trein of het vliegtuig... Ik reis veilig!
Artikel
Reizen tijdens de zwangerschap

Met de auto, de trein of het vliegtuig... Ik reis veilig!

Ik ben 4 maanden zwanger en droom regelmatig van een weekje vakantie op een paradijselijk strand.

4 min lezen

View details Ik krijg een tweeling: wat kan ik verwachten?
Artikel
Zwanger buik

Ik krijg een tweeling: wat kan ik verwachten?

Ik heb net gehoord dat ik twee baby's verwacht in plaats van één! Dit bijzondere nieuws komt toch wel een beetje als een schok. Verloopt mijn zwangerschap nu anders? Hoe moet ik hiermee omgaan?

4 min lezen

View details Hoe bereid je je voor op het geven van borstvoeding?
Artikel
borstvoeding

Hoe bereid je je voor op het geven van borstvoeding?

Colostrum is de naam van de melk die de eerste 3 à  4 dagen na de bevalling door de moeder wordt aangemaakt.

11 min lezen

View details Thuiskomst na de bevalling: kan ik het allemaal zelf?
Artikel
pasgeboren baby

Thuiskomst na de bevalling: kan ik het allemaal zelf?

Ik kan niet wachten tot ik met mijn baby naar huis mag, maar ik heb ook veel vragen... zal ik een goede moeder zijn? Kan ik het allemaal wel aan, met de boodschappen, het huishouden èn de baby?

4 min lezen

View details Vitamines en mineralen
Artikel
Vitamines en mineralen zwangerschap

Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor je lichaam tijdens deze negen maanden. Iedere soort heeft zijn eigen functie en wordt via de placenta ook aan je baby doorgegeven.

4 min lezen

View details Ik ben 5 maanden zwanger
Artikel
5 maanden zwanger

Ik ben 5 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 20 en 23 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 18 en 21 weken zwanger. Dat is alweer 5 maanden! Mijn kindje beheerst de rugslag nu tot in de puntjes.

4 min lezen

View details 6 weken zwanger
Artikel
6 weken zwanger

6 weken zwanger

De groei van je baby gaat in een hogere versnelling wanneer je 6 weken zwanger bent. Zo veel spannende ontwikkelingen bij zo'n klein wezentje! Lees meer over deze week.

3 min lezen

View details 14 weken zwanger
Artikel
14 weken zwanger

14 weken zwanger

Je baby heeft, wanneer je 14 weken zwanger bent. ongeveer de grootte van een grapefruit! Heb je al beweging gevoeld, of een schopje? Zo niet, dan zal dat in de komende weken zeker gaan gebeuren!

3 min lezen

View details 22 weken zwanger
Artikel
22 weken zwanger

22 weken zwanger

Als je naar binnen kon kijken, zou je zien dat je baby op zijn duim zuigt. Zijn zuigreflex is nu vrijwel perfect. Zo stimuleert de natuur dat hij vanaf de geboorte borstvoeding zal drinken.

3 min lezen

View details 30 weken zwanger
Artikel
30 weken zwanger

30 weken zwanger

Elke dag ontwikkelt je baby zich verder. Hij maakt zich klaar om over iets minder dan tien weken zijn entree in de wereld te maken.

3 min lezen

View details 38 weken zwanger
Artikel
38 weken zwanger

38 weken zwanger

Nog maar twee weken! Ja, het is echt waar, zeer binnenkort zullen jij en je kleintje met elkaar kennismaken. Alles zit nu wel ongeveer op zijn plaats wanneer je 38 weken zwanger bent.

3 min lezen

View details Ik word misselijk van mijn parfum - ben ik zwanger?
Artikel
vrouw zit op bed

Ik word misselijk van mijn parfum - ben ik zwanger?

Vanochtend voelde ik me helemaal niet lekker. Mijn borsten zijn gezwollen en extreem gevoelig.

4 min lezen

View details Vragen die je kunt stellen bij de eerste echo
Artikel
Echo baby op telefoon

Vragen die je kunt stellen bij de eerste echo

Het is eindelijk tijd voor de eerste echo! Deze zwangerschapsecho is heel bijzonder. Het kan ook heel emotioneel zijn, dus het helpt om een vragenlijst voor te bereiden.

2 min lezen

View details Checklist voor het plannen van een babyshower
Artikel
Checklist voor het plannen van een babyshower

Checklist voor het plannen van een babyshower

Een nieuwe baby is zeker een reden voor een feestje.

2 min lezen

View details Ik ben 4 maanden zwanger
Artikel
4 maanden zwanger

Ik ben 4 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 16 en 19 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 14 en 17 weken zwanger. Wow, 4 maanden alweer! In mijn buik zuigt mijn baby lekker op zijn duimpje.

4 min lezen

View details Ik ben 7 maanden zwanger
Artikel
7 maanden zwanger

Ik ben 7 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 29 en 32 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 27 en 30 weken zwanger. 7 maanden zwanger en mijn baby is nu zo lang als mijn onderarm!

4 min lezen

View details Ik ben zwanger - mag ik nog vrijen?
Artikel
voetjes

Ik ben zwanger - mag ik nog vrijen?

Creativiteit is het motto: welke positie is het beste? De missionarishouding is nu niet handig, omdat je buik steeds groter wordt!

3 min lezen

View details Zwangerschapsverlof berekenen
Artikel
Zwangerschapsverlof berekenen

Zwangerschapsverlof berekenen

Zwangerschapsverlof bestaat sinds het begin van de 20e eeuw en is een wettelijk vastgelegd recht.

4 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.