Koolhydraten tijdens de zwangerschap

Koolhydraten

Zwangerschap
Artikel
Sept 11, 2024
4 min

Koolhydraten zijn onmisbaar tijdens je zwangerschap, omdat ze je energie geven. Let hier wel mee op, want niet alle voedingsmiddelen die veel koolhydraten bevatten zijn geschikt. Verdiep je in de verschillen ertussen en pas je dagelijkse voedingspatroon erop aan.

Waar zijn koolhydraten goed voor?

Koolhydraten zijn - samen met vetten - de belangrijkste bron van energie voor jou en je baby. Als je hier tijdens je zwangerschap niet voldoende van binnenkrijgt, kan dat leiden tot vermoeidheid of eetbuien.

Door de zwangerschapshormonen word je minder gevoelig voor insuline. Tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap heb je daardoor twee tot drie keer zo veel insuline nodig als normaal. Insuline speelt namelijk een essentiële rol: het zorgt ervoor dat je lichaam glucose kan benutten, vooral door ze te gebruiken voor vetopslag, waardoor je bloedsuikerspiegel op peil blijft. Als de alvleesklier deze extra insuline niet kunnen aanmaken, leidt dat tot diabetes die na je zwangerschap weer verdwijnt. Dit wordt ook wel zwangerschapsdiabetes genoemd. Als je hieraan lijdt, krijg je een speciaal dieet voorgeschreven.

Op mijn bord ...

Er zijn twee soorten koolhydraten:

  • zoetigheid: suiker, honing, jam, chocola, snoep en gebak, maar ook fruit, etc. Deze leveren enkelvoudige koolhydraten; ze worden zeer snel door je lichaam opgenomen.
  • voedingsmiddelen met zetmeel (pasta, rijst, aardappelen, etc.), granen (tarwe, durumtarwe, etc.) en gedroogde peulvruchten (linzen, rode bonen, kikkererwten, etc.): die leveren complexe koolhydraten die minder snel door je lichaam worden opgenomen. Hierdoor blijf je langer een verzadigd gevoel houden. Binnen deze groep zit er geen onderscheid tussen de verschillende voedingsmiddelen.

Onze praktische tips

Je kunt het beste kiezen voor zetmeelproducten, peulvruchten en granen, die je langdurig energie geven. Het grootste deel van de calorieën die je binnenkrijgt, zou uit koolhydraten moeten bestaan. Zorg er ook voor dat je voldoende vezels eet; neem op verschillende tijdstippen bijvoorbeeld volkoren brood en graanproducten. Hieronder geven we je wat voorbeelden die jou voldoende energie leveren.

  • Voor het ontbijt: 1 sneetje volkoren brood of 60 g volkoren granen + 1 melkproduct + 1 stuk fruit en iets te drinken.
  • Voor de lunch: rauwkost + 1 portie gekookte groente + vlees of vis + 1 melkproduct + 1 stuk fruit + 1 sneetje volkoren brood.
  • Tussendoor: een kleine mueslireep + 1 melkproduct + 1 stuk fruit en iets te drinken.
  • Voor het avondeten: 1 portie volkoren pasta met groente + vlees of vis + 1 melkproduct + 1 stuk fruit
  • Eet niet te veel zoetigheid, bijvoorbeeld alleen als afsluiting van een maaltijd, voor de smaak. Je kunt ook iets zoets eten als je je flauw of duizelig voelt.
  • Verdeel je inname van koolhydraten over de dag. Zeker bij je ontbijt mogen ze niet ontbreken, anders krijg je later in de ochtend last van duizeligheid, flauwte of honger.

Wist je dat voedingsmiddelen met eiwitten niet allemaal dezelfde soorten vetten bevatten? Kies voor omega-3 vetzuren, die de ontwikkeling van de hersenen van de foetus bevorderen en die bij jou de 'baby blues' voorkomen. Je vindt ze vooral in vette vis: makreel, sardines, haring, zalm, etc.

Sinds ik zwanger ben, heb ik ontzettende trek in zoetigheid: koekjes, chocola, snoep, jam … Ik ben opeens een echte zoetekauw! Is dit erg?

Advies van de voedingskundige: Dit is heel normaal, omdat je energieverbruik is toegenomen en je hormonen plots een grote rol spelen - eetbuien zijn daardoor heel normaal! Als je gezondheid verder goed is, kun je gerust af en toe genieten van je favoriete toetje! Neem op andere dagen een stuk fruit of een bakje kwark met fruit en honing als afsluiting van je maaltijd. Eet een stukje chocola bij de thee, of een paar biscuitjes als tussendoortje. Het vinden van de juiste balans tussen genot en verstand is uiteindelijk het belangrijkste. En dat is zeker mogelijk!

*Honing speelt een cruciale rol in de smaakontwikkeling, vooral in de vroege levensjaren, omdat het baby's introduceert in een diversiteit aan smaken en helpt hun smaakpapillen te vormen.

Honing kan echter bacteriën bevatten die infantiel botulisme kunnen veroorzaken. Daarom mag honing niet worden geïntroduceerd voor de leeftijd van 12 maanden, tenzij de sporen van Clostridium botulinum zijn geïnactiveerd door een geschikte behandeling met hoge druk en hoge temperatuur, zoals in de industrie wordt toegepast.

Elke keer dat honing in onze producten wordt gebruikt, ondergaat het een extern gevalideerde behandeling om ervoor te zorgen dat onze producten veilig zijn voor consumptie.

Gerelateerde artikelen

View details Slik extra foliumzuur als je zwanger probeert te worden.
Artikel
Slik foliumzuur

Slik extra foliumzuur als je zwanger probeert te worden.

Ik wil graag zwanger worden. Mijn beste vriendin zei dat ik nu extra foliumzuur moet innemen. Waarom is dat zo belangrijk? In welke voedingsmiddelen zit foliumzuur?

3 min lezen

View details Ik ben 9 maanden zwanger
Artikel
9 maanden zwanger

Ik ben 9 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 37 en 41 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 35 en 39 weken, oftewel 9 maanden zwanger.

3 min lezen

View details Wat mag je niet eten als je zwanger bent?
Artikel
Rauwe vis zwangerschap

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Mag ik rauwe vis eten? Kan ik kaas eten die van rauwe melk is gemaakt? Mag ik rundercarpaccio? Mijn moeder vertelde me dat in haar tijd niemand lette op wat je wel of niet mocht eten.

3 min lezen

View details Tips bij kleine gezondheidsproblemen!
Artikel
Gezondheidsproblemen tijdens zwangerschap

Tips bij kleine gezondheidsproblemen!

Zwangerschap: iedereen zei dat het geweldig zou zijn, maar waarom zei niemand iets over al die kleine ongemakken? Misselijkheid, obstipatie, krampen, etc.!

4 min lezen

View details Op wat voor manieren kun je bevallen?
Artikel
pasgeboren baby

Op wat voor manieren kun je bevallen?

Hoewel een bevalling iets heel natuurlijks is, zijn er veel bevallingen die anders lopen dan gepland.

3 min lezen

View details Een extra bescherming tegen allergieën
Artikel
Een extra bescherming tegen allergieën

Een extra bescherming tegen allergieën

Een allergie is eigenlijk een overdreven reactie van je baby’s immuunsysteem op stoffen.

2 min lezen

View details Komst van de baby voorbereiden
Artikel
Komst van de baby voorbereiden

Komst van de baby voorbereiden

Over een paar weken ga je bevallen. Althans, dan is de datum waarop je bent uitgerekend. Zijn hele toekomstige wereldje wacht al op hem. Bed, commode, kledingkast, een plank...

4 min lezen

View details 4 weken zwanger
Artikel
4 weken zwanger

4 weken zwanger

Alweer bijna een maand zwanger! Wanneer je 4 weken zwanger bent gebeuren er binnenin in je buik en de rest van je lichaam heel veel dingen.

4 min lezen

View details 12 weken zwanger
Artikel
12 weken zwanger

12 weken zwanger

Je nadert het einde van het eerste trimester. Gefeliciteerd, je bent nu 12 weken zwanger. Lees meer over deze week.

3 min lezen

View details 20 weken zwanger
Artikel
20 weken zwanger

20 weken zwanger

Er is deze week zoveel gaande in je buik dat je misschien een dutje wilt doen als je alle informatie daarover hebt gelezen. Lees meer over wat er allemaal gebeurt als je 20 weken zwanger bent.

4 min lezen

View details 28 weken zwanger
Artikel
28 weken zwanger

28 weken zwanger

Je kleintje is van kruin tot teen ongeveer 38 cm lang en weegt al ongeveer ruim twee pond, een derde van zijn geboortegewicht. De lengte van zijn voetjes is ongeveer 5,5 cm – ja, ze zijn klein!

3 min lezen

View details 36 weken zwanger
Artikel
36 weken zwanger

36 weken zwanger

Vanaf het moment dat je 36 weken zwanger bent maakt hij zijn grootse entree, je baby zal elke week ongeveer een half pond, of rond de 220 gram aankomen.

3 min lezen

View details Tweede trimester zwangerschap
Artikel
2e trimester zwangerschap

Tweede trimester zwangerschap

week 15-28
 

1 min lezen

View details Vragen die je kunt stellen bij je eerste zwangerschapscontrole
Artikel
Vragen die je kunt stellen bij je eerste zwangerschapscontrole

Vragen die je kunt stellen bij je eerste zwangerschapscontrole

Het is tijd voor je eerste zwangerschapscontrole —spannend! Met zoveel aan je hoofd, helpt het om een lijstje met zwangerschapsvragen bij de hand te hebben om aan je verloskundige te stellen.

2 min lezen

View details De babykamer inrichten
Artikel
De babykamer inrichten

De babykamer inrichten

De babykamer inrichten is leuk om te doen voor de grote dag is aangebroken. Hier vind je een lijstje met spullen voor de babykamer om je baby te helpen zich thuis te voelen.

3 min lezen

View details 10 geldbesparende tips voor het krijgen van een baby met een beperkt budget
Artikel
Baby op budget

10 geldbesparende tips voor het krijgen van een baby met een beperkt budget

Het uitrekenen hoeveel je opzij moet zetten voor een baby kan een fikse klus zijn.

4 min lezen

View details Ik ben nog steeds niet zwanger
Artikel
Nog steeds niet zwanger

Ik ben nog steeds niet zwanger

Ik probeer nu al een paar maanden zwanger te worden, tevergeefs ... "Maak je niet zo druk, zo blokkeer je het hele proces alleen maar" (mijn partner is altijd zo verstandig!).

4 min lezen

View details Waarom heb ik zo'n trek in aardbeien?
Artikel
Vreemd eetgedrag tijdens de zwangerschap

Waarom heb ik zo'n trek in aardbeien?

Gisteren heb ik zo uit de jampot gegeten! Ik bleef mezelf maar voorhouden dat dat de laatste keer was geweest ... en vanochtend werd ik opeens misselijk van de geur van geroosterd brood.

3 min lezen

View details Hoeveel mag ik aankomen als ik zwanger ben?
Artikel
Zwangere buik

Hoeveel mag ik aankomen als ik zwanger ben?

Als je zwanger bent, kom je aan: dat is onvermijdelijk. Voor jouw gezondheid en die van je baby is het van belang dat je niet te veel aankomt... of te weinig.

4 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.