Welk ziekenhuis kies je?
Ik wil me veilig en goed voelen in het ziekenhuis waar ik ga bevallen. Afstand, pijnbestrijding, een ruggenprik, hoe vaak wordt er ingeknipt en hulp bij de borstvoeding... ik heb hoge verwachtingen en die bepalen mijn keuze.
Als je zwanger bent met medische indicatie zul je in ieder geval in het ziekenhuis gaan bevallen. In het andere geval kun je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Als je in het ziekenhuis gaat bevallen, is het handig om van tevoren een keuze te maken en je verloskundige hiervan op de hoogte te stellen.
Kun je je eigen ziekenhuis kiezen?
Het is natuurlijk het handigst als je een ziekenhuis kiest dat niet te ver weg is. Als je namelijk plotseling naar het ziekenhuis moet (bij weeën, gebroken vliezen, etc.) kun je er snel zijn! Datzelfde geldt bij een medische indicatie: dan heb je regelmatig controles in het ziekenhuis en hoef je niet elke keer ver te rijden.
Je hebt echter het recht om te bevallen waar je maar wilt, ook in het ziekenhuis vlakbij je ouders, die 300 km verderop wonen.
Als je extra risico's loopt tijdens je zwangerschap (een tweeling, hoge bloeddruk, etc.), is een ziekenhuis met extra voorzieningen, zoals een couveuse-afdeling, het beste.
Bevallen in een ziekenhuis met of zonder medische indicatie
Als je zonder medische indicatie toch in een ziekenhuis wilt bevallen, kan dat financiële gevolgen hebben.
- Met medische indicatie worden alle kosten vergoed.
- Zonder medische indicatie moet je vaak een eigen bijdrage betalen. Dit hangt ook af van je eventuele aanvullende verzekering. Je zorgverzekeraar kan je hier meer informatie over geven.
Waar moet je bij je keuze rekening mee houden?
Wil je een ruggenprik? Wil je alleen een keizersnede als het echt niet anders kan? Jouw wensen en verwachtingen en natuurlijk die van je partner zijn van groot belang voor jullie keuze. Op de website www.kiesbeter.nl vind je per ziekenhuis veel informatie over bijvoorbeeld het aantal keizersneden, soorten pijnbestrijding, faciliteiten, de aanwezigheid van een borstvoedingsdeskundige en of ze rekening houden met een eventueel geboorteplan, ofwel speciale wensen die jij hebt voor de bevalling. Hier vind je ook feiten en cijfers: hoeveel bevallingen vinden er bijvoorbeeld per jaar plaats.
Zijn er verschillen tussen ziekenhuizen?
Als het gaat om bevallingen is het vooral van belang om te kijken naar de voorzieningen die ziekenhuizen op dat gebied hebben.
- Ziekenhuizen kunnen verschillende soorten kraamafdelingen hebben.
- Als je niet thuis wilt bevallen, kun je je het beste van tevoren oriënteren op de mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld niet bij alle ziekenhuizen mogelijk om bij je kindje te overnachten ("rooming-in").
- Ook bieden niet alle ziekenhuizen 24 uur per dag de mogelijkheid voor een ruggenprik.
Daarnaast kun je ook kijken naar de eventuele faciliteiten voor jou en je partner: rooming-in, 1-persoonskamers, eigen badkamer, eventuele maaltijden etc. Op www.zorgkaartnederland.nl vind je beoordelingen van ziekenhuizen door patiënten.
Bedenk wel dat als je in een ziekenhuis ligt met minder gespecialiseerde faciliteiten en er plotseling complicaties optreden tijdens je bevalling, het kan zijn dat je naar een ander ziekenhuis moet worden overgeplaatst. Het belangrijkste is altijd de veiligheid van jou en je baby!
Op de website van de Stichting Kind en Ziekenhuis is veel informatie te vinden over Nederlandse ziekenhuizen, waaronder informatie over kraamafdelingen. Zo kun je bijvoorbeeld kijken welke ziekenhuizen het speciale WHO/UNICEF certificaat 'Zorg voor Borstvoeding' hebben.
Gerelateerde artikelen