Wanneer moet ik mijn werkgever vertellen dat ik zwanger ben?
Het was niet moeilijk om mijn familie en vrienden te vertellen dat ik zwanger ben, maar mijn baas is een ander verhaal! Wat is een geschikt moment? Heeft het invloed op mijn carrière?
Volgens de Nederlandse wet moet je je zwangerschap uiterlijk 3 weken voordat je met zwangerschapsverlof wilt gaan, melden aan je werkgever. Je kunt het echter het beste vertellen als je ongeveer 3 maanden zwanger bent. Zo kan je werkgever bepaalde maatregelen nemen als je bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen werkt. Ook is er dan voldoende tijd om vervanging te regelen. Bespreek met je werkgever wanneer je precies met zwangerschapsverlof wilt en neem een kopie van de verklaring van je verloskundige mee voor de personeelsadministratie.
Binnen twee weken nadat je de zwangerschap hebt gemeld aan je werkgever, moet hij je informeren over de mogelijke gevaren op het werk en de risico's voor je zwangerschap.
Tijdens sollicitatieprocedures ben je overigens niet verplicht te melden dat je zwanger bent. Hetzelfde geldt wanneer je in een proeftijd zit. Uitzondering hierop is wanneer de zwangerschap effect heeft op je werk, bijvoorbeeld als je als laborante met gevaarlijke stoffen zou gaan werken.
Als je een contract voor bepaalde tijd hebt, heeft je werkgever wel het recht je contract niet te verlengen, ook al ben je zwanger. Dit kun je wel aanvechten als je aannemelijk kan maken dat je contract juist vanwege je zwangerschap niet wordt verlengd. Als je zwanger bent en in loondienst werkt, heb je in Nederland een aantal rechten die zijn vastgelegd in de wet.
Bescherming zwangere vrouwen op het werk
Zodra je je werkgever hebt geïnformeerd over je zwangerschap, heb je een aantal rechten.
- Je werkgever mag je niet ontslaan vanaf het moment dat je hebt gemeld dat je zwanger bent, tot 6 weken na je zwangerschapsverlof. Dit ontslagverbod geldt niet als er sprake is van een dringende reden die ontslag op staande voet rechtvaardigt of wanneer je werkgever faillissement heeft aangevraagd.
- Je werkgever kan je niet verplichten tot overuren of lichamelijk zwaar werk. Als je normaal gesproken zwaar werk verricht en er zijn geen andere taken die je zou kunnen uitvoeren, kan je werkgever je tijdelijk vrijstellen van arbeid.
- Je mag onder werktijd naar de verplichte controles (bij de verloskundige of in het ziekenhuis).
- Je hebt recht op aanpassing van werk- en rusttijden (geen onregelmatige diensten, recht op extra pauzes als je bijvoorbeeld staand werk verricht). Als je na je verlof weer aan het werk gaat, heb je ook recht op extra pauzes om borstvoeding te geven of te kolven.
- Na je zwangerschapsverlof heb je het recht je oude functie te hervatten. Als dat niet mogelijk is, moet je werkgever je een gelijkwaardige functie aanbieden met gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden.
Meer informatie over je rechten op het werk vind je onder meer op www.arboportaal.nl. Informatie over ontslagrecht vind je bijvoorbeeld op www.juridischloket.nl.
Gerelateerde artikelen