groente

5 tips voor gezonde voeding tijdens zwangerschap

Zwangerschap
Artikel
Okt 2, 2022
4 min

Tips, goede ideeën ... volg deze 5 adviezen op om je aan de belangrijkste principes te houden!

1. Eet een beetje meer...

... maar eet niet voor twee! Het belangrijkste is om beter op je voeding te letten zodat jouw lichaam en je baby alles krijgen wat ze nodig hebben.

2. Eet gevarieerd

Dat is de kern van een uitgebalanceerd voedingspatroon. Door van alles wat te eten (behalve natuurlijk van dingen die afgeraden worden tijdens je zwangerschap) haal je voedingsstoffen uit allerlei verschillende producten en ben je ervan verzekerd dat je overal voldoende van binnenkrijgt.

3. Raak niet geobsedeerd door de weegschaal!

Tijdens deze negen maanden kom je aan: dat is onvermijdelijk en van groot belang voor de gezondheid van jou en je baby. Je moet nu zeker niet op dieet gaan, maar je kunt wel je gewichtstoename binnen de perken houden. De verloskundige houdt je gewichtstoename in de gaten en kan je vertellen of die voor jou verantwoord is

4. Sla geen maaltijden over

Je lichaam heeft behoefte aan drie goede maaltijden per dag. Houd je daaraan, zolang je niet te veel honger krijgt. Het ontbijt is het belangrijkste, anders heb je halverwege de ochtend niet voldoende energie meer.

5. Afvoeren!

Tijdens je zwangerschap moet je je vochtbalans goed op peil houden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je baby. In combinatie met de vezels die je eet (die je onder andere vindt in fruit en groente, graanproducten en volkoren zetmeelproducten zoals pasta en rijst) helpt voldoende vocht om verstopping (constipatie/ obstipatie) te voorkomen.

In de praktijk:

  • Het heeft geen zin om grotere hoeveelheden te eten om aan de extra behoeften te voldoen, daarmee loop je alleen maar risico op spijsverteringsproblemen!
  • Gun jezelf een of twee gezonde tussendoortjes extra per dag. Bijvoorbeeld: 1 bakje yoghurt + 1 appel of 100 g kwark + gesneden vers fruit...
  • Houd je aan de regel "2 ons groenten en 2 keer fruit": verse sinaasappelsap bij het ontbijt, een portie rauwkost en een stuk fruit bij de lunch, een appel als tussendoortje en een gemengde salade bij het avondeten.
  • Als er dingen zijn die je niet lust - vis bijvoorbeeld - kun je dat gewoon vervangen door een andere bron van eiwitten, zoals vlees of eieren.
  • Om te voorkomen dat je overbodige kilo's aankomt, moet je opletten voor voeding met veel vetten of suiker. Dat bevat wel veel calorieën, maar weinig essentiële voedingsstoffen en heeft daarom weinig toegevoegde voedingswaarde voor jou en je baby. Dus matig met: gebak, zoetigheden, chips...
  • Eet niet te veel ongezonde tussendoortjes! Met drie uitgebalanceerde maaltijden en 2 3 tussendoortjes per dag heb je minder behoefte aan koekjes of gebak.
  • Eet producten met zetmeel (graanproducten, peulvruchten, aardappels) om je energiek te blijven voelen en langere tijd een verzadigd gevoel te houden.
  • Kun je 's ochtends echt niets binnenhouden? Neem een groot glas vruchtensap en neem je ontbijt mee naar je werk: een appel, wat crackers of brood, wat gedroogd fruit... Eet dit dan rond een uur of tien, als je lichaam de tijd heeft gehad om wakker te worden.
  • Heb je echt geen tijd voor je ontbijt? Kies bijvoorbeeld voor een lekker broodje op een later tijdstip, maar let er op dat dit voldoende eiwitten (kip, ham, etc.), groente (sla, tomaat, etc.), melkproducten (kaas, etc.) en brood (liefst volkoren) bevat. Neem als afsluiting een stuk fruit.
  • Zwangere vrouwen zouden minimaal 1,5 liter per dag moeten drinken. Drink liever water dan iets anders en pas op met dranken met koolzuur of veel suiker. Neem ook niet te veel cafeïne houdende drankjes zoals koffie of zwarte thee. Doe wat limoensap in je water, dat geeft een lekker smaakje en voegt geen extra calorieën toe!

Vezels op het menu? Denk dan bijvoorbeeld aan pruimen, ontbijtgranen, volkoren brood, amandelen, gedroogde abrikozen en gekookte groene groente (die zijn lichter verteerbaar dan wanneer je ze rauw eet).

Als je ondanks alles toch op dieet wilt gaan, raden we je aan dat in overleg met een voedingsdeskundige te doen. Die zal je huidige voedingspatroon met je bespreken en kan suggesties doen voor eventuele aanpassingen. Hiermee leer je jezelf goede eetgewoontes aan waar je voor de rest van je leven baat bij kan hebben.

Gedurende de negen maanden van je zwangerschap heb je ongeveer 80.000 extra calorieën nodig!

Een uitgebalanceerd voedingspatroon!

Ontbijt:

  • 1 kopje thee of koffie
  • 1 portie yoghurt
  • 2 sneetjes brood, dun besmeerd met margarine en jam.

Lunch:

  • Salade van bladspinazie met geraspte Parmezaanse kaas 
  • Heilbot in folie met gesneden groente en meergranenrijst
  • 1 gesneden kiwi gemengd met wat kwark

Tussendoortje:

  • 1 kopje thee
  • 1 appel
  • 1 mueslireep

Avondeten:

  • Afhankelijk van het seizoen 1 kom gazpacho of groentesoep
  • Een salade van prei, een hard gekookt eitje, penne pasta, venkel en kerstomaatjes
  • 1 bakje kwark
  • 1 banaan, eventueel met wat gemalen kaneel

 

Gerelateerde artikelen

View details Ik ga gezond eten, dat beloof ik!
Artikel
Zwangere vrouw met tuinboon

Ik ga gezond eten, dat beloof ik!

Ik weet dat ik gezonder en gevarieerd moet eten nu ik zwanger ben. Ik heb mezelf dus beloofd om me er niet te makkelijk vanaf te maken als het om eten gaat.

6 min lezen

View details Wat is gezonde voeding bij borstvoeding?
Artikel
Beste voeding voor het geven van borstvoeding

Wat is gezonde voeding bij borstvoeding?

Als je borstvoeding geeft, is gezonde voeding belangrijk omdat de voeding net zoveel invloed heeft op je baby als op jou.

3 min lezen

View details Voeding tijdens de zwangerschap
Artikel
Voeding tijdens de zwangerschap

Voeding tijdens de zwangerschap

Iedere moeder wil haar baby de best mogelijke start in het leven geven. Leer gevarieerd en uitgebalanceerd te eten als er een kleintje op komst is.

6 min lezen

View details Wat mag je niet eten als je zwanger bent?
Artikel
Rauwe vis zwangerschap

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Mag ik rauwe vis eten? Kan ik kaas eten die van rauwe melk is gemaakt? Mag ik rundercarpaccio? Mijn moeder vertelde me dat in haar tijd niemand lette op wat je wel of niet mocht eten.

3 min lezen

View details Zwangerschapsdiabetes - loop ik risico?
Artikel
Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes - loop ik risico?

"Een van mijn vriendinnen had tijdens haar zwangerschap last van diabetes.

4 min lezen

View details 3 weken zwanger
Artikel
3 weken zwangerschap

3 weken zwanger

Je staat helemaal aan het begin van de reis. Je bent pas 3 weken zwanger en kunt nog niets zien, maar er gebeurt al van alles.

3 min lezen

View details 35 weken zwanger
Artikel
35 weken zwanger

35 weken zwanger

35 weken zwanger: Over ongeveer een maand zal je die kleine hartendief in je armen houden. Tot die tijd wordt er daarbinnen nog druk gepolijst en verfijnd. Lees het hier.

3 min lezen

View details Emotionele voorbereiding op ouderschap voordat je moeder wordt
Artikel
Voorbereiden op het ouderschap

Emotionele voorbereiding op ouderschap voordat je moeder wordt

Geweldig nieuws! Je verwacht je eerste baby. Wat kun je doen om jezelf emotioneel voor te bereiden op het ouderschap?

3 min lezen

View details Ik ben 3 maanden zwanger
Artikel
3 maanden zwanger

Ik ben 3 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 11 en 15 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 9 en 13 weken zwanger. Ik ben alweer 3 maanden onderweg!

4 min lezen

View details Negen maanden om mezelf te verwennen.
Artikel
Twee handen op zwangere buik

Negen maanden om mezelf te verwennen.

Verwen jezelf iedere avond met een massage met amandel- of avocado-olie en besteed speciale aandacht aan je heupen, billen en borsten.

4 min lezen

View details 16 weken zwanger
Artikel
16 weken zwanger

16 weken zwanger

Als je bij jezelf naar binnen kon kijken om je groeiende baby te zien, zou je zien dat hij op zijn duim zuigt! Hij is er eindelijk in geslaagd om zijn mond te vinden.

3 min lezen

View details Zwangerschapskwaaltjes
Artikel
Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes

Een zwangerschap is spannend, opwindend en voor iedere vrouw anders.

4 min lezen

View details Hoeveel mag ik aankomen als ik zwanger ben?
Artikel
Zwangere buik

Hoeveel mag ik aankomen als ik zwanger ben?

Als je zwanger bent, kom je aan: dat is onvermijdelijk. Voor jouw gezondheid en die van je baby is het van belang dat je niet te veel aankomt... of te weinig.

4 min lezen

View details Goede posities voor borstvoeding
Artikel
Posities voor het geven van borstvoeding

Goede posities voor borstvoeding

Het is soms niet even makkelijk om een goede positie te vinden voor jou en je baby. Zijn er tips om het beste te halen uit dit bijzondere moment?

6 min lezen

View details 29 weken zwanger
Artikel
29 weken zwanger

29 weken zwanger

Terwijl je voetje voor voetje naar de finish gaat – over ongeveer tien weken ga je bevallen! – groeit je baby nog steeds met grote sprongen nu je 29 weken zwanger bent.

3 min lezen

View details Alles wat je moet weten over de stadia van de bevalling
Artikel
Voortekenen van de bevalling

Alles wat je moet weten over de stadia van de bevalling

Na negen maanden van verwachting en voorbereiding is het eindelijk zover: je gaat bevallen. Dit moment is niet alleen spannend, maar ook vol met vragen.

5 min lezen

View details Ik ben 1 maand zwanger
Artikel
1 maand zwanger

Ik ben 1 maand zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 2 en 6 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 0 en 4 weken zwanger. Ik heb net ontdekt dat ik zwanger ben! Zo bijzonder!

3 min lezen

View details Administratieve procedures bij zwangerschap en bevalling
Artikel
Administratieve procedures bij zwangerschap en bevalling

Administratieve procedures bij zwangerschap en bevalling

Je hebt net gehoord dat je zwanger bent - je bent in de zevende hemel! Je moet in de komende maanden wel rekening houden met een paar administratieve procedures.

4 min lezen

View details 10 weken zwanger
Artikel
10 weken zwanger

10 weken zwanger

Je bent nu al 10 weken zwanger. Nog 30 weken te gaan voordat je die kleine hartendief zult ontmoeten. Lees meer over wat er deze week gebeurt.

3 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.