Zwangerschapsverlof berekenen
Zwangerschapsverlof bestaat sinds het begin van de 20e eeuw en is een wettelijk vastgelegd recht. In tegenstelling tot sommige andere Europese landen is de duur van het verlof in Nederland altijd 16 weken, onafhankelijk van bijvoorbeeld het aantal kinderen dat je verwacht of al hebt. Daarnaast worden ook de vaders niet vergeten!
Je hebt net gehoord dat je zwanger bent. Het is nu heel eenvoudig om de data van je zwangerschapsverlof uit te rekenen: je hebt recht op 16 weken verlof, dat begint 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum (zwangerschapsverlof) en loopt na de bevalling nog 10 tot 12 weken door (bevallingsverlof). De uitzondering hierop is als je kindje te laat wordt geboren, dan heb je langer recht op bevallingsverlof (nl. het aantal dagen dat je kindje te laat is geboren).
Zwangerschapsverlof
Het wettelijk recht op zwangerschapsverlof is ten minste 16 weken, of je nu in loondienst werkt, zelfstandig bent of een uitkering krijgt. Hierbij wordt uitgegaan van 4-6 weken voor de bevalling en 10-12 weken na de bevallingsdatum. In theorie kunnen individuele arbeidsovereenkomsten en cao's afwijken van de wettelijke regeling. Dit gebeurt in Nederland echter niet vaak. Je mag zelf kiezen of je je verlof later wilt laten ingaan dan 6 weken voor de uitgerekende datum van je bevalling. Dan heb je na de bevalling dus langer verlof. Je moet echter wel minimaal 4 weken voor de bevalling stoppen met werken.
Als je kindje te vroeg wordt geboren - en je zwangerschapsverlof dus korter duurt - heb je na de bevalling recht op dat aantal dagen extra bevallingsverlof. Als je later dan de uitgerekende datum bevalt, heb je na de daadwerkelijke bevallingsdatum nog steeds recht op 10 tot 12 weken verlof (afhankelijk van hoeveel weken verlof je voor de geboorte had opgenomen).
Je hebt in Nederland geen recht op langer zwangerschapsverlof bij een meerling; daardoor zal je waarschijnlijk gebruik moeten maken van de ziektewet. Je verloskundige zal je hierover adviseren.
Ben je zelfstandig ondernemer? Dan heb je sinds juni 2008 dezelfde rechten als vrouwen in loondienst. Je kunt je zwangerschapsuitkering in dat geval aanvragen bij het UWV. Je uitkering is afhankelijk van je inkomen van het voorgaande jaar en is maximaal het wettelijke bruto minimumloon. Voor meer informatie kun je terecht bij het UWV (www.uwv.nl)
Ziektewet
Als je op voorschrift van een arts of je verloskundige geheel of gedeeltelijk zou moeten stoppen met werken voordat je zwangerschapsverlof ingaat, dan moet je je bij je werkgever ziek melden. Je komt dan in de Ziektewet totdat je zwangerschapsverlof begint (6 weken voor de uitgerekende datum).
Als je ziek wordt tijdens je zwangerschapsverlof heeft dit geen effect op je verlof en je zwangerschapsuitkering. Je komt dan niet in de Ziektewet.
Vaderschapsverlof, ofwel kraamverlof
Ook vaders of vrouwelijke partners hebben recht op verlof als het kindje is geboren. In Nederland mogen zij 2 dagen betaald kraamverlof opnemen. Daarnaast bestaat er voor beide ouders de mogelijkheid om ouderschapsverlof op te nemen, dat wil zeggen dat je tijdelijk minder gaat werken. Dat geldt alleen als je kinderen hebt die jonger dan acht jaar zijn.
Sinds 1 januari 2009 mogen ouders in totaal maximaal 26 keer hun wekelijkse arbeidsduur opnemen. Als je dus 40 uur werkt, mag je maximaal 26 x 40 uur ouderschapsverlof opnemen. Dit verlof krijg je niet doorbetaald. Steeds meer vaders maken van deze mogelijkheid gebruik - in 2001 was dit nog ca. 10%, maar in 2010 was dat al meer dan 20%.
Wist je dat...
In Nederland heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof (in Groot-Brittannië is dat 18 weken, in Duitsland 14 weken). In Zweden hebben vrouwen recht op 8 weken verlof voor de bevalling en op maximaal 75 weken ouderschapsverlof!
Marlous, moeder van Lucas (1 jaar)
"Mijn partner is het soort man dat 24 uur per dag zijn mobiel bij de hand heeft. Hij heeft een eigen bedrijf opgezet en daar steekt hij al zijn energie in. Ik verwachtte niet van hem dat hij extra taken op zich zou nemen toen ons kindje geboren was. Hij was degene die met het idee kwam om ouderschapsverlof op te nemen en hij stelde voor dat zijn partners in de zaak dat ook zouden doen. Ik vond het geweldig dat hij dat deed en zag de toekomst weer helemaal positief tegemoet. Voor mij is bewezen dat hij zijn prioriteiten kan stellen als het echt nodig is!"
Gerelateerde artikelen