Ik heb zoveel vragen!
Het is zover - ik weet het nu zeker- ik ben zwanger! Ik ben zielsgelukkig, maar er spoken ook honderden vragen door mijn hoofd. Kan ik het allemaal wel aan? Word ik een goede moeder? Hoe worden wij goede ouders? Ik ben opeens zo onzeker.
Maak je geen zorgen, al die vragen zijn normaal. Het nieuws dat er een kindje onderweg is, zet je leven (en dat van je partner) compleet op zijn kop. Gelukkig heeft de natuur het uitstekend voor elkaar en heb je zo'n negen maanden de tijd om aan het idee te wennen.
Ik maak me meer zorgen en ben veel emotioneler dan normaal
Angsten, nervositeit, neerslachtige momenten, opwinding, stemmingswisselingen, slapeloze nachten ... je krijgt nu te maken met allerlei nieuwe gevoelens. Soms lijkt het wel of je een compleet ander persoon bent geworden: je kunt je niet meer concentreren en je huilt tranen met tuiten bij een romantische film of bij de kleinste woordenwisseling met je partner!
Dat heeft allemaal te maken met de hormonen die nu door je lichaam gieren. Oestrogenen, progesteron en het zwangerschapshormoon HCG hebben een psychologisch effect op aanstaande moeders en iedere vrouw reageert hier weer anders op! Jij bent opeens niet meer degene die de touwtjes in handen heeft, maar je hormonen!
Ik word eindelijk moeder
Terwijl je op dit moment overgevoelig bent door al die hormonen zijn er ook nog andere factoren die beïnvloeden hoe je je voelt. Een zwangerschap - en dan vooral de eerste - is een sleutelfase in je leven, waarin je status verandert van "dochter" naar "dochter en moeder". Daarom kan jouw eigen 'moeder/dochter'-relatie nu opeens een bijzondere rol gaan spelen en tot allerlei vragen leiden, zeker wanneer de relatie met je eigen moeder wat moeilijker is of wanneer je een niet zo gelukkige jeugd hebt gehad.
Hoe groot je kinderwens ook is, het is heel normaal dat je nu allerlei twijfels hebt. De verantwoordelijkheid die op je afkomt, kan voor jouw gevoel enorme proporties aannemen. Je begint je ongerust te maken: ben ik straks wel een goede moeder? Word ik net als mijn eigen moeder? Zal ik net zo veel geduld hebben als zij? Houdt mijn kindje straks wel van me? Bespreek je gevoelens met je partner, vriendinnen die al moeder zijn of met je eigen moeder - zij staan voor jou klaar! Als je angsten echter de overhand krijgen, is het een goed idee om dit met je huisarts te bespreken, hij kan je eventueel doorverwijzen naar een therapeut.
Ik kan al die veranderingen in mijn lichaam niet goed bevatten!
Tijdens deze negen maanden verandert je lichaam enorm en maak je je waarschijnlijk zorgen over hoe jij met deze veranderingen om moet gaan. Wees gerust: deze veranderingen gaan geleidelijk en zijn voor het grootste gedeelte slechts tijdelijk. Om het allemaal beter te kunnen begrijpen, is het goed als je weet wat er precies gebeurt met jou en je baby. De verschillende onderzoeken en echo's zijn bedoeld om de ontwikkeling van je kindje te kunnen volgen: geniet van deze bijzondere momenten!
Volg een cursus zwangerschapsgymnastiek of een andere begeleidende cursus: ze helpen je om beter met alle veranderingen om te gaan en je voor te bereiden op de grote gebeurtenis! Ten slotte zijn er ook nog een aantal symbolische daden waarmee je jezelf kunt voorbereiden: het aanschaffen van de eerste babyspulletjes en het inrichten van het nieuwe kamertje, enzovoorts.
Hoe zorg je ervoor dat je rustig blijft? Het allerbelangrijkste: eerst aan jezelf denken! Besteed voldoende tijd en aandacht aan jezelf en je relatie. Gun jezelf de tijd om met al die emoties om te gaan, zonder elke keer te twijfelen of je wel normaal bent en of je wel een goede moeder kunt zijn. Laat het los, vertrouw op jezelf en op je instincten!
Simone de Beauvoir zei ooit: "Je bent niet als vrouw geboren, je wordt vrouw!" Zo geldt ook dat je niet als moeder wordt geboren, maar dat je er een wordt, op jouw eigen manier en meestal met vallen en opstaan. Jij bent degene die die speciale band met je kindje opbouwt - in alle rust en door op je eigen instincten te vertrouwen.
Gerelateerde artikelen