26 weken zwanger
In de laatste week van je tweede trimester is er een klein tadadada-moment: je baby zal voor het eerst zijn ogen openen! Lees meer over wat er gebeurt wanneer je 26 weken zwanger bent.
Ontwikkeling van je baby
Het hoofd van je baby is in week 26 meer dan zeven cm in diameter, de grootte van een kleine sinaasappel, en hij weegt ongeveer 900 gram. Zijn lichaam wordt molliger door de ophoping van onderhuids vet, om hem wat reserves mee te geven voor bij de geboorte. Zijn haren en nagels zijn al een heel eind op weg en onder zijn tandvlees zijn de toekomstige witte melktanden al bedekt met glazuur. Hij heeft een goed ontwikkelde grijpreflex en kan de navelstreng vasthouden. Soms trekt hij die vrolijk heen en weer. Maak je geen zorgen, dit is volkomen normaal en kan geen enkel kwaad!
Je lichaam
Ooh, die nachten. Je valt eindelijk bijna in slaap. Maar je baby niet! "Waarom beweegt er niemand? Waar is dat prettige geschommel gebleven? Nou, dan zal ik zelf maar voor wat beweging zorgen," lijkt je kleine metgezel te zeggen. Hij wil zijn aanwezigheid laten voelen, precies op het moment dat jij wilt slapen. Dat is dan mooi voor de partner die het leuk vindt om de baby te voelen bewegen. Maar hoe zit het met jou? Geen wonder dat je je tegenwoordig vaak moe en uitgeput voelt! Nu je buik alsmaar groter en groter wordt, wordt het moeilijker om een aangename slaaphouding te vinden. Je kunt waarschijnlijk niet meer op je buik slapen. Je kunt beter ook niet op je rug slapen, omdat de baarmoeder dan op de grote ader in je rug kan drukken en daarmee de bloedstroom kan belemmeren. De aangenaamste houding om in te liggen gedurende de komende weken is op je zij. Leg een kussen tussen je knieën om het wat comfortabeler te maken.
Voeding
Als je ‘s nachts last hebt van reflux en brandend maagzuur, probeer dan je hoofd wat hoger te leggen door een extra kussen te nemen. Probeer ook om ’s avond licht te eten. Let op vetten, want die kunnen de spijsvertering vertragen en je spijsverteringsproblemen verergeren, wat kan leiden tot een verstoorde slaap. Als je door een te lichte avondmaaltijd ’s nachts trek krijgt, kun je een uur voor je gaat slapen nog een hapje eten, bijvoorbeeld brood met jam en een portie zuivel of wat fruit.
Tips
Je merkt de laatste tijd misschien wel dat je buik strakker aan gaat voelen, en het wordt inderdaad een beetje krap daarbinnen. De vrolijke salto’s van je kindje in een groot bad vruchtwater zullen snel voorbij zijn. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je baby een beetje minder beweegt dan voorheen. Als je echter gedurende een wat langere tijdsperiode (ongeveer acht uur) geen enkele beweging van de baby meer voelt, moet je onmiddellijk naar je arts of verloskundige gaan om zeker te weten dat alles in orde is.
Gerelateerde artikelen