Borstvoeding geven en werken

Borstvoeding geven en werken

Baby
Artikel
Mei 30, 2023
4 min

Het einde van mijn zwangerschapsverlof is in zicht en ik wil graag borstvoeding blijven geven. Kan ik tegelijkertijd werken èn een supermoeder zijn? Hoe regel ik dit? Wat zijn mijn rechten?

Weer aan het werk gaan en toch borstvoeding blijven geven is vaak een hele uitdaging. Moederschap en carrière tegelijkertijd, last van de kraamtranen, schuldgevoel, vermoeidheid, stress - door al deze factoren zou je kunnen denken dat dit misschien wel het moment is om te stoppen met de borstvoeding. Maar met een beetje doorzettingsvermogen en een slimme planning is het heel goed mogelijk om jouw kindje gewoon borstvoeding te blijven geven!

Er is nog veel te doen voor je weer aan het werk gaat!

Allereerst moet je bekend raken met het kolfapparaat, je beste vriend de komende tijd. Ongeveer twee weken voordat je weer gaat werken, begin je met het vervangen van een borstvoeding door een flesje met jouw eigen melk. Doe dit eerst om de dag en vervolgens iedere dag. Als het afkolven echt niet lukt, kun je ook overwegen om overdag flesvoeding te geven. 's Ochtends en/of 's avonds kan je baby dan aan de borst blijven drinken. De hoeveelheid melk die je produceert past zich automatisch aan dit nieuwe ritme aan.

Tip: kolf in de week voordat je gaat werken wat extra melk af als je voldoende hebt (meestal in de ochtend) of tussen twee voedingen door. Zo bouw je een voorraad op die je in kunt vriezen.

Een nieuw ritme

Als je weer aan het werk bent, kun je ook 's avonds kolven. Dan heb je meestal meer tijd en rust dan in de ochtend. Bewaar afgekolfde melk in een koeltas of koelbox als je onderweg bent. Zet het in de koelkast zodra je bij het kinderdagverblijf of de oppasmoeder bent. Zorg op je werk voor een rustige omgeving waar je niet wordt gestoord zodat je op je gemak kunt afkolven. Overleg met je baas over de tijdstippen waarop je kunt kolven, liefst zo regelmatig mogelijk. Als je hier een goed ritme in hebt, geeft dat je rust en dat maakt het kolven makkelijker. Als je het geluk hebt dat je werk niet ver van het kinderdagverblijf is, kun je er ook voor kiezen om zelf borstvoeding te geven. Je mag hier maximaal een kwart van je werktijd voor gebruiken totdat je kindje tien maanden is. Als je werk te ver weg is, probeer dan in ieder geval de avondvoeding zelf te geven; het is de beste ontspanningsmethode die er is! De band die jij en je baby samen hebben opgebouwd, verandert nu langzaam in een nieuw soort relatie; net zo intens, maar wat meer open voor de rest van de wereld.

Pas op voor onverwacht lekken

Zorg dat je altijd een extra beha en bovenkleding bij je hebt, zodat je niet met gênante vlekken rond hoeft te lopen. Zoogkompressen zijn ook handig. Je kunt herbruikbare soorten of wegwerpsoorten gebruiken. Verwissel ze regelmatig gedurende de dag en na het kolven. Het lijkt in het begin misschien wat vreemd om dit soort artikelen mee te nemen naar je werk, maar het is echt belangrijk dat je nergens om verlegen zit. Let wel op dat je niet naar je zoogkompressen grijpt als je telefoon rinkelt in je tas!

Wat zijn mijn rechten?

In Nederland is een aantal zaken in de wet vastgelegd:

Dit is een samenvatting van Artikel 4.3.8. Voedingsrecht, uit de Arbeidstijdenwet (2007). Je hebt de eerste negen levensmaanden van je kind het recht om te voeden en/of te kolven op je werk. In de praktijk zal het vaak zo uitgelegd worden dat je op je werk doorbetaald kunt blijven kolven, tot de tienmaandenverjaardag van je kind. Feitelijk kolf je dan een maand langer doorbetaald dan wettelijk geregeld is.

Je mag de beschikbare tijd ook gebruiken om naar je kindje toe te gaan zodat je hem kunt voeden.

Je mag tot een kwart van je werktijd gebruiken om te voeden en/of te kolven. Je hebt daarnaast ook recht op je normale pauzes.

Je wordt door je werkgever normaal uitbetaald, dus ook voor de tijd die je kolft of voedt.

Je werkgever moet zorgen voor een ruimte die goed verwarmd, hygiënisch en afsluitbaar is, zodat jij comfortabel kunt kolven. Een toilet is geen geschikte ruimte. Indien er geen geschikte ruimte beschikbaar is, moet je werkgever je de kans geven om thuis te voeden of kolven.

Kim, moeder van Sem (3 maanden oud)
”Ik ben deze week weer begonnen met werken. Ik vond het heerlijk om tijdens de lunch en de koffiepauze al mijn collega's te vertellen over de afgelopen maanden (de bevalling, de borstvoeding, het kinderdagverblijf, etc.). Het was ontzettend leuk om iedereen weer te zien en even bij te kletsen. Althans, in het begin... Nu krijg ik elke keer last van een schuldgevoel als ik Sem achterlaat op het kinderdagverblijf. Ik weet dat dit heel normaal is en ik vind het ook wel lekker om weer onder de mensen te zijn en me op mijn werk te storten. Sem is bovendien blij met al zijn nieuwe vriendjes! Ik ga er dus maar van uit dat mijn schuldgevoel vanzelf weer verdwijnt."

Gerelateerde artikelen

View details De eerste uren met je baby: een magisch moment!
Artikel
Moeder met pasgeboren baby

De eerste uren met je baby: een magisch moment!

Mijn baby is geboren: dit is het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt! Die urenlange weeën ben ik alweer vergeten. De eerste aanraking, de eerste voeding en het eerste badje...

4 min lezen

View details Flesvoeding: hoeveel, hoe, wanneer?
Artikel
Hoeveel flesvoeding heeft mijn baby nodig?

Flesvoeding: hoeveel, hoe, wanneer?

De overgang van borstvoeding naar flesvoeding, in het begin lijkt het heel moeilijk. Maar het afmeten van de goede hoeveelheid en het opwarmen tot de juiste temperatuur wordt al snel routine.

4 min lezen

View details De maaltijden van mijn baby
Artikel
Hapjes

De maaltijden van mijn baby

Mijn baby eet nu drie maaltijden per dag, net als een volwassene. Hij ontdekt allerlei nieuwe smaken. Hoe weet ik zeker dat hij geschikte maaltijden eet?

4 min lezen

View details Mijn baby huilt, wat kan ik doen?
Artikel
baby huilt

Mijn baby huilt, wat kan ik doen?

Toen mijn baby werd geboren, was ik dolgelukkig met zijn gehuil. Nu we thuis zijn word ik soms wanhopig van zijn gehuil, dat varieert van gejammer tot gekrijs.

4 min lezen

View details Hoe ziet mijn baby mij?
Artikel
baby

Hoe ziet mijn baby mij?

Mijn baby kijkt me met grote ogen aan en kan soms heel ingespannen naar dingen staren. Hoe ziet mijn kindje mij en zijn omgeving? Hoe kan ik zien of er iets mis is met zijn ogen?

4 min lezen

View details Een pijnlijk buikje!
Artikel
Baby pijnlijke buik

Een pijnlijk buikje!

Dikke tranen en een vertrokken gezichtje - mijn baby is duidelijk van de kaart. Ik heb het idee dat hij last heeft van zijn buikje, maar weet niet wat ik kan doen om hem te helpen.

3 min lezen

View details Je baby achterlaten is moeilijk!
Artikel
Baby achterlaten

Je baby achterlaten is moeilijk!

Voor het eerst een avondje naar de film en mijn baby achterlaten bij de oppas! Ik maak me wel een beetje zorgen. Hoe zal het zijn als ik weer aan het werk ga?

4 min lezen

View details Wat houdt de vaderrol tegenwoordig in?
Artikel
Baby papa lachen

Wat houdt de vaderrol tegenwoordig in?

Als je voor de eerste keer vader wordt, kan het soms moeilijk zijn je draai te vinden. Hoe vind ik de juiste balans tussen vaderlijk gezag en de beste vriend zijn van mijn kind?

3 min lezen

View details Calcium en vitamine D
Artikel
Calcium en vitamine D zwangerschap

Calcium en vitamine D

Calcium is onmisbaar voor de opbouw en het behoud van jouw botten en die van je baby. Daarnaast heb je ook vitamine D nodig. Dat bevordert de opname van calcium in het lichaam.

4 min lezen

View details Waarom pap?
Artikel
Pap voor baby's

Waarom pap?

Als baby's ongeveer 6 maanden oud zijn, hebben ze naast borstvoeding aanvullende voeding nodig om hun groei en ontwikkeling te ondersteunen.

2 min lezen

View details 10x als je dit (grotendeels) kunt afvinken, doe je het top als ouder
Artikel
Moeder leest peuter voor

10x als je dit (grotendeels) kunt afvinken, doe je het top als ouder

Every parent sometimes doubts whether he's doing well. Am I there enough for my child? Don't I work too much? Do I handle it well when he's in a tantrum?

4 min lezen

View details Door naar kleine hapjes? Volg onze controlelijst voor de Rapley-methode voor baby's
Artikel
Door naar kleine hapjes? Volg onze controlelijst voor de Rapley-methode voor baby's

Door naar kleine hapjes? Volg onze controlelijst voor de Rapley-methode voor baby's

Vraag je je af wanneer je met babyvoeding kunt beginnen? De meeste baby's kunnen hier vanaf zes maanden mee beginnen.

2 min lezen

View details Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan
Artikel
Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan

Het aanmoedigen van de eerste stapjes van je baby - een 10-stappenplan

Het kan zowel spannend als beangstigend zijn om te kijken naar de eerste stapjes van je baby’ — of de poging daartoe.

2 min lezen

View details Wat kun je doen als je baby buikpijn heeft?
Artikel
Een baby met buikpijn

Wat kun je doen als je baby buikpijn heeft?

Baby met buikpijn? Konden ze je maar vertellen wat er mis is. Totdat we een babyfluisteraar vinden, zijn er een paar manieren waarop je een onrustige baby kunt helpen.

2 min lezen

View details Hoe verschoon je een luier?
Artikel
Tips verschonen luier baby

Hoe verschoon je een luier?

Je gaat de komende maanden veel luiers verschonen, dus hier is een handig stappenplan voor het verschonen van een luier.

2 min lezen

View details Zo help je een kieskeurige eter
Artikel
Baby is een slechte eter

Zo help je een kieskeurige eter

Vraag je je af hoe je een kieskeurige eter kunt helpen? Het ontwikkelen van smaak kost tijd.

2 min lezen

View details Ben je een eenzame moeder? Hier zijn 10 tips voor dingen om te doen met je baby waar je iets voor terugkrijgt
Artikel
Zwangerschapsgym

Ben je een eenzame moeder? Hier zijn 10 tips voor dingen om te doen met je baby waar je iets voor terugkrijgt

Zelfs met een overvloed aan online ouderschapsfora en een baby in je armen kun je je als moeder snel geïsoleerd en eenzaam voelen.

5 min lezen

View details Hoe verbreed je het smaakpalet van je kind?
Artikel
Hoe kun je kind aan smaken laten wennen

Hoe verbreed je het smaakpalet van je kind?

Door jouw kindje te laten kennismaken met nieuwe en verschillende texturen en smaken, kan hij of zij smaakpupillen op een geweldige manier verkennen.

3 min lezen

View details Borstvoeding geven... uit de fles!
Artikel
flesje

Borstvoeding geven... uit de fles!

Ik vind het heerlijk om borstvoeding te geven, maar ik moet weer gaan werken. Hoe moet ik afkolven en flesjes moedermelk klaarmaken?

7 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.