Ik ben 'in topvorm'
De verschijning van een bruine lijn over je buik, tussen je navel en je schaambeen (ook wel de zwangerschapslijn of linea negra genoemd) wordt veroorzaakt door hormonen, die de pigmentproductie stimuleren. Na je zwangerschap verdwijnt deze lijn weer.
Niet alleen je buik wordt groter tijdens je zwangerschap! Er vinden allerlei veranderingen plaats in je lichaam om het geschikt te maken voor dat kleine wezentje dat aan het groeien is en als voorbereiding op de bevalling. Je baarmoeder wordt ongeveer dertig keer zwaarder dan normaal en je borsten kunnen wel twee keer zo groot worden.
Mijn borsten worden groter
Het gevoel dat je borsten opgezwollen (en pijnlijk) zijn, is vaak een van de eerste symptomen die vrouwen opmerken, nog voordat ze weten dat ze zwanger zijn. Dit is een volkomen natuurlijk verschijnsel! Na de bevruchting bereidt het lichaam zich voor op de volgende fase: het geven van borstvoeding. Gedurende je zwangerschap worden je borsten groter. Er bestaat helaas geen wondermiddel om zwangerschapsstriemen te voorkomen, maar je kunt je huid helpen door regelmatig een intensief voedende bodycrème te gebruiken, bijvoorbeeld op basis van amandel- of avocado-olie. Als ze er eenmaal zijn, verdwijnen zwangerschapsstriemen helaas niet meer. Verzorg je borsten daarom goed, zodat je ze zo veel mogelijk voorkomt.
Ook je tepels veranderen: ze worden steviger en groter. Onder invloed van hormonen (progesteron, oestrogenen en prolactine) blijven je borsten veranderen.
Mijn buik wordt ronder
Na de eerste paar weken blijft je baarmoeder je hele zwangerschap door groeien, om je baby ruimte te geven voor zijn ontwikkeling. Deze kleine spier in de vorm van een omgekeerde peer, die normaal gesproken slechts 50 gram weegt, is aan het einde van je zwangerschap maar liefst 1,5 kg zwaar!
Tijdens de eerste drie maanden kan dat ervoor zorgen dat je vaker moet plassen (omdat je baarmoeder druk uitoefent op je blaas) en dat je last krijgt van een trekkend gevoel in je onderbuik. Dat komt doordat de banden die de baarmoeder ondersteunen, steeds meer worden uitgerekt. Tijdens het tweede trimester gaat je baarmoeder steeds meer ruimte innemen aan de voorkant van je buik, die daardoor steeds ronder wordt. Ook tijdens het derde trimester blijft je baarmoeder groeien en druk uitoefenen op je andere organen, zoals je longen en je darmen. Dat kan wat ongemakken veroorzaken, zoals constipatie, last van je maag of het gevoel dat je buiten adem bent.
Na de bevalling neemt de baarmoeder zijn normale vorm weer aan, maar het kan wel zes weken duren voordat je buik weer helemaal plat is.
Mijn lichaam bereidt zich voor op de bevalling...
Aan het einde van de zwangerschap scheidt je lichaam een hormoon af dat de banden soepeler maakt zodat het bekken ruimer wordt. Dit kan pijn veroorzaken in je rug en onderbuik, wat soms nog wordt verergerd door het gewicht van je baby en een extra kromming van je wervelkolom. Rust is nog altijd de beste remedie. Probeer ook goed op je houding te letten: goed met je rug tegen de leuning van de stoel of bank gaan zitten en je bekken een beetje naar voren kantelen als je staat.
Huid en haren: het effect van hormonen
Nog een grote verandering tijdens je zwangerschap: als gevolg van de hormonen kan je huidtype veranderen. Hier bestaan geen echte regels voor: een vette huid kan opeens droog worden en andersom. Er zijn vrouwen bij wie de huid stralender is dan ooit tevoren! Over het algemeen wordt een droge huid nog gevoeliger (omdat de huid op veel plekken wordt uitgerekt). Je kunt zelfs plotseling weer last krijgen van acne, net als in de puberteit. Neem dus de tijd om je huid goed te verzorgen: reinig je gezicht goed en gebruik een vochtinbrengende crème, zowel 's ochtends als 's avonds. Daarnaast moet je voldoende drinken: minimaal 1,5 liter water per dag.
Zorg voor een goede beschermingsfactor tegen de zon: de hormonen die je pigmentproductie reguleren, nemen toe tijdens je zwangerschap. Hierdoor kan je huid sneller donker worden en kun je ook last krijgen van bruine vlekjes, vooral in je gezicht: het zogenaamde 'zwangerschapsmasker'. Gebruik minimaal factor 30 als je naar buiten gaat om dit verschijnsel te voorkomen!
Wat je haar betreft, dat wordt bij de meeste vrouwen sterker en glanzender als ze zwanger zijn. Geniet ervan!
Gerelateerde artikelen