Voor de eerste keer vader

Tips voor nieuwe vaders — hoe word je een vader die van aanpakken weet

Baby
Artikel
Aug 5, 2022
7 min

Vraag je je af hoe vaders kunnen helpen bij pasgeboren kindjes? Nieuwe vaders hoeven zich geen reserveonderdeel te voelen. Er zijn genoeg manieren om een emotionele band met je baby op te bouwen en je partner te steunen, zodat je vanaf het begin een hecht gezin bent. Volg deze tips voor nieuwe vaders voor adviezen over van alles en nog wat, van hoe vaders kunnen helpen tijdens de bevalling tot het opbouwen van een band tussen vader en baby, en maak je klaar om te schitteren in je nieuwe rol als praktisch ingestelde papa! 

  1. Bereid jezelf voor op de geboorte
    Verdiep jezelf in wat je kunt verwachten en laat je partner merken dat je sterk geïnteresseerd bent. Volg samen een zwangerschapscursus — naast praktisch advies, leer je waarderen wat zich allemaal in het lichaam van je partner gaat afspelen, ontdek je hoe vaders kunnen helpen tijdens de bevalling en kom je er misschien wel achter dat het kan helpen bij het opbouwen van de vaderband met je baby tijdens de zwangerschap. Het volgen van een cursus samen met andere aanstaande ouders is tevens een geweldige manier om een nieuw steunnetwerk te vinden. Je gaat dankbaar zijn voor die WhatsApp-chatberichten om 2 uur 's nachts die je helpen om de nacht door te komen. Misschien maak je zelfs wel vrienden voor het leven!

     

  2. Vraag je je af hoe vaders kunnen helpen bij pasgeboren kindjes? 
    Hopelijk heb je in je zwangerschapscursus of van de kraamverzorgende geleerd hoe je een luier verschoont, een pasgeboren kindje in bad doet en omgaat met een huilende baby. Doe daarom vanaf het begin actief mee en laat zien hoe goed je bent in het verzorgen van baby's. Bied aan om de nachtdienst over te nemen, zodat je partner kan bijkomen — als zij borstvoeding geeft, kun jij de baby laten boeren, verschonen en daarna kalmeren. Als je zelf flesvoeding geeft, is dit een geweldige kans om samen te genieten van voeden in de schemering. Het stimuleert ook het opbouwen van de emotionele band tussen vader en baby.

     

  3. Leer de signalen van je baby kennen
    Let op voortekenen van hongersignalen en moeheidssignalen van je baby, zodat je in actie kunt komen voordat het gevreesde huilen begint. Signalen dat je baby honger heeft zijn onder andere: zuigen op handjes en woelen en smakken met de lippen, terwijl gebalde vuistjes, schokkende bewegingen van armpjes of beentjes en een wezenloze blik allemaal moeheidssignalen zijn. Word expert in het lezen van babysignalen, dan zal je voor altijd in een goed blaadje staan.

     

  4. Zorg voor veel huid-op-huidcontact tussen vader en baby
    Het plaatsen van je naakte baby (de luier uitgezonderd) op je blote borst (of deels onder je hemd als het koud is) brengt zoveel voordelen met zich mee —van het reguleren van je baby's hartslag en temperatuur tot het kalmeren en opbouwen van een emotionele band tussen jullie twee. Een geweldig moment voor huid-op-huidcontact met papa is direct nadat je je baby een bad hebt gegeven, vroeg in de ochtend lepeltje-lepeltje in bed, of tijdens flesvoeden. Geheid, dat jij net zoveel gaat genieten van het opbouwen van de band tussen vader en baby als je baby zelf.

     

  5. Praten met je pasgeboren kindje
    Elk woord dat je baby hoort helpt bij het ontwikkelen van zijn/haar taalvaardigheden en het versterken van jullie relatie. Lees je baby voor, maar geef ook commentaar op wat je aan het doen bent, ook al is het een nog zo alledaags iets — bijvoorbeeld “Ik zoek even naar een hydrofielluier om je spuug af te vegen”. Fluister zoete woordjes en vertel hem/haar uiteraard hoeveel je van hem/haar houdt.

     

  6. Bied steun aan bij het borstvoeden
    Ook al heb je dan geen borsten, toch zijn er heel wat voorbeelden van vaders die borstvoeden ondersteunen die je kunt navolgen. Zoals zorgen dat zij zich comfortabel voelt, met kussens en wrijven over haar rug, of haar een glas water brengen zonder dat zij daarom hoeft te vragen (moeders kunnen heel dorstig worden als hun melk begint te stromen) of gewoon naar haar luisteren als zij het moeilijk heeft. Borstvoeden kan heel uitdagend zijn, vooral in het begin. Ga dus op zoek naar hulp voor borstvoeding als je partner dit nodig heeft. Of stel haar gerust en verzeker haar dat het oké is om flesvoeding uit te proberen. Belangrijk is dat de baby gevoed wordt.

     

  7. Zorg goed voor jullie relatie nadat de baby geboren is.
    Het krijgen van een kind is een ervaring die je leven compleet verandert— en misschien wel niet het romantische plaatje van ouderschap dat je in je hoofd had. Daarom is het belangrijker dan ooit dat je open en eerlijk naar elkaar bent over hoe je je voelt en de druk die het legt op jullie relatie. Ja, er is een nieuwe HBI-er (Heel Belangrijk Iemand). Maar laat je partner merken hoezeer je haar bewondert. Verwen haar (denk aan massage na de zwangerschap), laat haar op adem komen en praat en luister — dit kan relatieproblemen bij nieuwe ouders verlichten. Als jij en je partner het gevoel hebben dat je meer tijd nodig hebt om te wennen aan het leven met zijn drietjes, neem dan de regie van het kraambezoek over en zeg (beleefd) nee tegen gasten, zodat zij dat niet hoeft te doen. Lees onze controlelijst voor meer tips over het omgaan met bezoek na de bevalling.

     

  8. Tijd voor jezelf voor vaders
    Ja, tijd voor jezelf voor vaders is echt een dingetje! Het is heel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, zodat je beter voor je gezin kunt zorgen. Probeer daarom regelmatig te bewegen — een wandelwagen een heuvel opduwen is een heel goede training — slaap wanneer dat mogelijk is en zorg ervoor dat je de pieken en dalen van ouderschap kunt delen met familie en vrienden. Het helpt je te ontladen en misschien hebben ze tips voor je als kersverse papa. Vergeet niet om ervoor te zorgen dat je partner ook wat me-time krijgt!

     

  9. Delen van huishoudelijke taken
    Misschien klinkt het heel voor de hand liggend, maar thuis je beste beentje voor zetten is nu belangrijker dan ooit. In de eerste paar weken na de bevalling zul jij het merendeel van de huishoudelijke taken op je moeten nemen. Hier alvast een heel belangrijk advies voor nieuwe vaders: voorkom de vraag “Wat zullen we vanavond eten?”, en verras je partner met één van haar favoriete gerechten. Het kan zijn dat ze te moe is om na te denken. Na wekenlang voeden en verzorgen van jullie pasgeboren kindje. Ze heeft dan voldoende voedsel nodig. Terwijl jij in je ritme komt, kun je met haar praten over hoe jullie ouderschapstaken verdelen en huishoudelijke taken delen, zodat duidelijk is wie wat doet.

     

  10. Maak veel foto's! 
    De eerste weken en maanden van ouderschap kunnen in een waas voorbijschieten, terwijl jullie baby elke dag verandert. Zorg er daarom voor dat je altijd klaar staat om dat vast te leggen — maak niet alleen foto's van jullie prachtige kindje, maar ook van je partner die hem/haar vasthoudt. Bijna altijd zal ze haar handen vol hebben aan jullie baby (terwijl je misschien je telefoon in je handen hebt), dus als er zich een fotomoment voordoet — en dat gebeurt elke dag, tijdens het voeden, verhaaltjes voorlezen of in bad gaan — leg het dan vast. En nee, dat hoeft niet gestileerd of geposeerd, voor plaatsing op sociale media, maar gewoon zodat jij en je partner in de komende jaren kunnen terugkijken en herinneringen kunnen ophalen aan de tijd dat jullie ouders werden.

Gerelateerde artikelen

View details Veel gestelde vragen over doorslapen
Artikel
slapen

Veel gestelde vragen over doorslapen

Hoeveel slaap heeft mijn baby eigenlijk nodig? Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby gemakkelijk in slaap valt? Na hoeveel maanden kan mijn baby nachtvoeding overslaan?

4 min lezen

View details Heb ik wel genoeg moedermelk?
Artikel
borstvoeding

Heb ik wel genoeg moedermelk?

Ik wil graag borstvoeding geven, maar weet niet of mijn melk voldoende is en genoeg voedingsstoffen bevat voor mijn baby. Wat kan ik doen om mijn melkproductie te vergroten?

4 min lezen

View details Hoe weet ik of ik mijn baby de beste voeding geef?
Artikel
Baby

Hoe weet ik of ik mijn baby de beste voeding geef?

Ik ben begonnen met het geven van vaste voeding. Ik weet alleen niet goed of ik zelf groentehapjes en fruithapjes moet maken of dat ik beter kant-en-klare voeding kan geven.

5 min lezen

View details Ik ben triest en terneergeslagen: wat is er met me aan de hand?
Artikel
baby liggen

Ik ben triest en terneergeslagen: wat is er met me aan de hand?

Ik ben een gelukkige moeder... maar ik barst steeds in huilen uit! Ons kindje is gezond, net als papa, maar ik voel me verdrietig, onzeker en heel erg schuldig. Ben ik wel normaal?

4 min lezen

View details 1, 2, 3... en al heel snel 20 kleine tandjes!
Artikel
Baby lacht

1, 2, 3... en al heel snel 20 kleine tandjes!

Mijn baby heeft rode wangetjes, hij kwijlt veel en is erg humeurig. Ik vraag me af of zijn tandjes doorkomen.

3 min lezen

View details Nu zijn jullie met zijn drietjes
Artikel
Gezinnetje

Nu zijn jullie met zijn drietjes

Jullie hebben samen over jullie baby gedroomd en nu zijn jullie in de zevende hemel, maar jullie relatie is niet meer zoals vroeger.

4 min lezen

View details Spelen is goed voor lichaam en geest!
Artikel
Mama kust hand kindje

Spelen is goed voor lichaam en geest!

Mijn baby is dol op spelen en stoeien; hij dartelt het hele huis door en wordt nooit moe. Hoe kan ik hem stimuleren in zijn energieke activiteiten?

4 min lezen

View details Mijn vrouw wil borstvoeding geven!
Artikel
papa kust kindje

Mijn vrouw wil borstvoeding geven!

Het is geweldig om een baby aan de borst te zien drinken, zeker als het je eerste kindje is bij je eigen partner!

7 min lezen

View details Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen
Artikel
Het bevorderen van een gezond gewicht

Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen

Het stofwisselingssysteem van je kind zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit de voeding worden verteerd, gebruikt deze voedingsstoffen en slaat ze op.

2 min lezen

View details De hersenontwikkeling van baby's
Artikel
Hersenontwikkeling

De hersenontwikkeling van baby's

Eiwitten in moedermelk zijn één van de voedingsstoffen die helpen bij je baby’s normale cognitieve ontwikkeling. Ontdek het effect van eiwitten op de ontwikkeling van je baby.

2 min lezen

View details Natural Parenting Promise
Artikel
Vader en kindje aan tafel

Natural Parenting Promise

Natuurlijk is jouw kindje de leukste, mooiste, grappigste en slimste van allemaal! Dat vinden wij ook.

3 min lezen

View details 20x dit zou je nóóit doen als ouder, maar doe je nu toch
Artikel
20x dit zou je nóóit doen als ouder, maar doe je nu toch

20x dit zou je nóóit doen als ouder, maar doe je nu toch

Als je eenmaal de titel ‘vader’ of ‘moeder’ draagt, komt er veel op je af. Je moet allerlei keuzes en afwegingen maken en dat valt soms niet mee.

3 min lezen

View details De volgende stappen in je baby's avontuur in vaste voeding.
Artikel
De volgende stappen in je baby's avontuur in vaste voeding.

De volgende stappen in je baby's avontuur in vaste voeding.

Nu je je baby hebt laten kennismaken met een aantal nieuwe smaken en texturen, kun je beginnen met het verder 'verbreden' van zijn/haar smaakpapillen door het aanbieden van diverse soorten gezond v

2 min lezen

View details Badtips: Een baby wassen
Artikel
Badtips: Een baby wassen

Badtips: Een baby wassen

Sommige baby's vinden het fijn om in bad te gaan terwijl anderen tijd nodig hebben om te wennen. Voor de eerste paar weken kan het zijn dat je je baby liever wast.

3 min lezen

View details Wat is gezonde voeding bij borstvoeding?
Artikel
Beste voeding voor het geven van borstvoeding

Wat is gezonde voeding bij borstvoeding?

Als je borstvoeding geeft, is gezonde voeding belangrijk omdat de voeding net zoveel invloed heeft op je baby als op jou.

3 min lezen

View details Omgaan met verlatingsangst bij baby's en peuters
Artikel
Verlatingsangst bij baby

Omgaan met verlatingsangst bij baby's en peuters

Verlatingsangst bij peuters kan vervelend zijn voor zowel jou als je kindje. Hier zijn wat tips om jullie beiden te helpen omgaan met verlatingsangst.

1 min lezen

View details Heb je wat ruimte nodig? Lees hier hoe je omgaat met bezoek na de bevalling
Artikel
Kraamvisite

Heb je wat ruimte nodig? Lees hier hoe je omgaat met bezoek na de bevalling

Voel je je als moeder of vader overdonderd door te veel kraamvisite? Raak dan niet in paniek.

3 min lezen

View details Wat kan ik doen als mijn baby krampjes heeft?
Artikel
Buikkrampjes baby

Wat kan ik doen als mijn baby krampjes heeft?

Ook al weet ik dat krampjes bij baby's geen kwaad kunnen en dat het ook weer over gaat, toch ben ik steeds weer van streek als mijn kleine schat zo aan het huilen is.

3 min lezen

View details Borstvoeding is ook goed voor mij!
Artikel
Borstvoeding geven voordelen

Borstvoeding is ook goed voor mij!

Altijd de beste melk voor mijn kindje bij de hand, afvallen zonder op dieet te gaan en een goede manier om mijn lichaam te laten herstellen na de bevalling: borstvoeding is zonder twijfel ook het b

4 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.