De vader tijdens de bevalling
De bevalling is niet alleen een zware opgave voor jou, maar ook voor de aanstaande vader! Voor iedereen die bij een bevalling aanwezig is, is het een ware marathon. Al dat ijsberen en wachten is ook uitputtend voor de vader. Wat zijn rol ook is, probeer die te respecteren.
Een zwangerschap beleef je met zijn tweeën. De aanstaande vader kan overal bij aanwezig zijn als hij dat wil: de echo's, de zwangerschapscursussen (en dan vooral een haptonomiecursus), de inrichting van de babykamer, het kiezen van de naam... maar soms kan het ook voldoende zijn als hij jou gewoon morele steun biedt. Het is in onze cultuur heel normaal als de vader bij de bevalling aanwezig wil zijn. Daarbij is iedere vader vrij om te kiezen welke rol hij op dat moment wil spelen.
Een belangrijke rol en een persoonlijke keuze
Aanwezig zijn bij de geboorte van zijn kind, het eerste gehuil horen, de baby in zijn armen nemen zodra hij geboren is - de meeste vaders willen dat voor geen goud op de wereld missen. Maar bedenk dat dit niet altijd even eenvoudig is. Het kan opeens heel beangstigend zijn om je partner pijn te zien lijden en niet te weten hoe je haar kunt helpen. Sommige vaders hebben ook moeite met het zien van bloed of schrikken als er een onverwachte ingreep plaatsvindt.
Het is belangrijk dat iedereen die aanwezig is, met elkaar rekening houdt. Er is geen enkele reden om iemand iets kwalijk te nemen. Het is nog altijd beter om een kalme vader op de gang te hebben rondlopen, dan een compleet gestreste vader naast je bed. Het is zelfs mogelijk dat de aanstaande moeder haar partner even liever niet in de buurt heeft.
Als de vader bij de bevalling aanwezig is...
…zal hij de moeder te ondersteunen, zowel lichamelijk als geestelijk. Dat betekent haar geruststellen, haar masseren, afleiden, zorgen dat ze wat te drinken of te eten krijgt - kortom, aanwezig zijn voor de kleine dingen! Hij is niet verplicht om er gedurende de hele bevalling bij te zijn. Het kan juist heel goed zijn als hij af en toe een pauze neemt en een frisse neus haalt, zowel voor hem als de aanstaande moeder. In sommige gevallen kan het medische personeel hem vragen om even weg te gaan, bijvoorbeeld bij een keizersnede of andere ingreep.
Vaders worden tijdens een bevalling vaak geconfronteerd met de wisselende stemming van hun partner: ze wil opeens niet meer aangeraakt worden of reageert plotseling agressief. Dat is volkomen normaal: de combinatie van pijn, vermoeidheid en angst zorgt ervoor dat iemand zich soms heel anders gedraagt dan normaal. En dat wordt dan vaak afgereageerd op de vader! Hij moet dan een balans vinden tussen aanwezig zijn en op de achtergrond blijven.
Vlak na de geboorte speelt hij een actieve rol. Als hij wil, mag hij de navelstreng doorknippen: een zeer symbolische handeling. Hij kan ook helpen bij het aankleden van de baby en later bij het eerste badje. Of hij nou bij de geboorte aanwezig is of niet, het blijft een geweldig moment, die eerste ontmoeting met zijn kind.
Elke vader beslist zelf hoe hij dit moment wil beleven - en hij zal het nooit meer vergeten!
Gerelateerde artikelen