groente

5 tips voor gezonde voeding tijdens zwangerschap

Zwangerschap
Artikel
Okt 2, 2022
4 min

Tips, goede ideeën ... volg deze 5 adviezen op om je aan de belangrijkste principes te houden!

1. Eet een beetje meer...

... maar eet niet voor twee! Het belangrijkste is om beter op je voeding te letten zodat jouw lichaam en je baby alles krijgen wat ze nodig hebben.

2. Eet gevarieerd

Dat is de kern van een uitgebalanceerd voedingspatroon. Door van alles wat te eten (behalve natuurlijk van dingen die afgeraden worden tijdens je zwangerschap) haal je voedingsstoffen uit allerlei verschillende producten en ben je ervan verzekerd dat je overal voldoende van binnenkrijgt.

3. Raak niet geobsedeerd door de weegschaal!

Tijdens deze negen maanden kom je aan: dat is onvermijdelijk en van groot belang voor de gezondheid van jou en je baby. Je moet nu zeker niet op dieet gaan, maar je kunt wel je gewichtstoename binnen de perken houden. De verloskundige houdt je gewichtstoename in de gaten en kan je vertellen of die voor jou verantwoord is

4. Sla geen maaltijden over

Je lichaam heeft behoefte aan drie goede maaltijden per dag. Houd je daaraan, zolang je niet te veel honger krijgt. Het ontbijt is het belangrijkste, anders heb je halverwege de ochtend niet voldoende energie meer.

5. Afvoeren!

Tijdens je zwangerschap moet je je vochtbalans goed op peil houden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je baby. In combinatie met de vezels die je eet (die je onder andere vindt in fruit en groente, graanproducten en volkoren zetmeelproducten zoals pasta en rijst) helpt voldoende vocht om verstopping (constipatie/ obstipatie) te voorkomen.

In de praktijk:

  • Het heeft geen zin om grotere hoeveelheden te eten om aan de extra behoeften te voldoen, daarmee loop je alleen maar risico op spijsverteringsproblemen!
  • Gun jezelf een of twee gezonde tussendoortjes extra per dag. Bijvoorbeeld: 1 bakje yoghurt + 1 appel of 100 g kwark + gesneden vers fruit...
  • Houd je aan de regel "2 ons groenten en 2 keer fruit": verse sinaasappelsap bij het ontbijt, een portie rauwkost en een stuk fruit bij de lunch, een appel als tussendoortje en een gemengde salade bij het avondeten.
  • Als er dingen zijn die je niet lust - vis bijvoorbeeld - kun je dat gewoon vervangen door een andere bron van eiwitten, zoals vlees of eieren.
  • Om te voorkomen dat je overbodige kilo's aankomt, moet je opletten voor voeding met veel vetten of suiker. Dat bevat wel veel calorieën, maar weinig essentiële voedingsstoffen en heeft daarom weinig toegevoegde voedingswaarde voor jou en je baby. Dus matig met: gebak, zoetigheden, chips...
  • Eet niet te veel ongezonde tussendoortjes! Met drie uitgebalanceerde maaltijden en 2 3 tussendoortjes per dag heb je minder behoefte aan koekjes of gebak.
  • Eet producten met zetmeel (graanproducten, peulvruchten, aardappels) om je energiek te blijven voelen en langere tijd een verzadigd gevoel te houden.
  • Kun je 's ochtends echt niets binnenhouden? Neem een groot glas vruchtensap en neem je ontbijt mee naar je werk: een appel, wat crackers of brood, wat gedroogd fruit... Eet dit dan rond een uur of tien, als je lichaam de tijd heeft gehad om wakker te worden.
  • Heb je echt geen tijd voor je ontbijt? Kies bijvoorbeeld voor een lekker broodje op een later tijdstip, maar let er op dat dit voldoende eiwitten (kip, ham, etc.), groente (sla, tomaat, etc.), melkproducten (kaas, etc.) en brood (liefst volkoren) bevat. Neem als afsluiting een stuk fruit.
  • Zwangere vrouwen zouden minimaal 1,5 liter per dag moeten drinken. Drink liever water dan iets anders en pas op met dranken met koolzuur of veel suiker. Neem ook niet te veel cafeïne houdende drankjes zoals koffie of zwarte thee. Doe wat limoensap in je water, dat geeft een lekker smaakje en voegt geen extra calorieën toe!

Vezels op het menu? Denk dan bijvoorbeeld aan pruimen, ontbijtgranen, volkoren brood, amandelen, gedroogde abrikozen en gekookte groene groente (die zijn lichter verteerbaar dan wanneer je ze rauw eet).

Als je ondanks alles toch op dieet wilt gaan, raden we je aan dat in overleg met een voedingsdeskundige te doen. Die zal je huidige voedingspatroon met je bespreken en kan suggesties doen voor eventuele aanpassingen. Hiermee leer je jezelf goede eetgewoontes aan waar je voor de rest van je leven baat bij kan hebben.

Gedurende de negen maanden van je zwangerschap heb je ongeveer 80.000 extra calorieën nodig!

Een uitgebalanceerd voedingspatroon!

Ontbijt:

  • 1 kopje thee of koffie
  • 1 portie yoghurt
  • 2 sneetjes brood, dun besmeerd met margarine en jam.

Lunch:

  • Salade van bladspinazie met geraspte Parmezaanse kaas 
  • Heilbot in folie met gesneden groente en meergranenrijst
  • 1 gesneden kiwi gemengd met wat kwark

Tussendoortje:

  • 1 kopje thee
  • 1 appel
  • 1 mueslireep

Avondeten:

  • Afhankelijk van het seizoen 1 kom gazpacho of groentesoep
  • Een salade van prei, een hard gekookt eitje, penne pasta, venkel en kerstomaatjes
  • 1 bakje kwark
  • 1 banaan, eventueel met wat gemalen kaneel

 

Gerelateerde artikelen

View details Wat is gezonde voeding bij borstvoeding?
Artikel
Beste voeding voor het geven van borstvoeding

Wat is gezonde voeding bij borstvoeding?

Als je borstvoeding geeft, is gezonde voeding belangrijk omdat de voeding net zoveel invloed heeft op je baby als op jou.

3 min lezen

View details Voeding tijdens de zwangerschap
Artikel
Voeding tijdens de zwangerschap

Voeding tijdens de zwangerschap

Iedere moeder wil haar baby de best mogelijke start in het leven geven. Leer gevarieerd en uitgebalanceerd te eten als er een kleintje op komst is.

6 min lezen

View details Wat mag je niet eten als je zwanger bent?
Artikel
Rauwe vis zwangerschap

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Mag ik rauwe vis eten? Kan ik kaas eten die van rauwe melk is gemaakt? Mag ik rundercarpaccio? Mijn moeder vertelde me dat in haar tijd niemand lette op wat je wel of niet mocht eten.

3 min lezen

View details Ik ga gezond eten, dat beloof ik!
Artikel
Zwangere vrouw met tuinboon

Ik ga gezond eten, dat beloof ik!

Ik weet dat ik gezonder en gevarieerd moet eten nu ik zwanger ben. Ik heb mezelf dus beloofd om me er niet te makkelijk vanaf te maken als het om eten gaat.

6 min lezen

View details Wil je zwanger worden? Controleer je gezondheid
Artikel
Gezondheid voor zwangerschap

Wil je zwanger worden? Controleer je gezondheid

Het is zo ver: ik heb besloten dat ik graag moeder wil worden! Opeens weet ik het zeker, een kindje is mijn grootste wens ...

4 min lezen

View details Wanneer moet ik mijn werkgever vertellen dat ik zwanger ben?
Artikel
Vrouw kijkt naar buiten

Wanneer moet ik mijn werkgever vertellen dat ik zwanger ben?

Het was niet moeilijk om mijn familie en vrienden te vertellen dat ik zwanger ben, maar mijn baas is een ander verhaal! Wat is een geschikt moment? Heeft het invloed op mijn carrière?

3 min lezen

View details 11 weken zwanger
Artikel
11 weken zwanger

11 weken zwanger

Als je naar binnen kon kijken, zou je zien dat op de plek van de wenkbrauwen en boven de lip zich dunne haartjes ontwikkelen.

3 min lezen

View details Eerste trimester zwangerschap
Artikel
1e trimester zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap

week 1-14
 

2 min lezen

View details Koolhydraten
Artikel
Koolhydraten tijdens de zwangerschap

Koolhydraten

Koolhydraten zijn onmisbaar tijdens je zwangerschap, omdat ze je energie geven. Let hier wel mee op, want niet alle voedingsmiddelen die veel koolhydraten bevatten zijn geschikt.

4 min lezen

View details Foliumzuur tijdens de zwangerschap
Artikel
Groenten met foliumzuur

Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Foliumzuur is een onmisbare vitamine aan het begin van de zwangerschap en zelfs al daarvoor. Om bepaalde tekorten te voorkomen, moet je al voordat je zwanger bent goed en gezond eten.

2 min lezen

View details 24 weken zwanger
Artikel
24 weken zwanger

24 weken zwanger

Voel je al hoe de baby reageert op geluiden en jouw liefkozingen? Tegen het einde van het tweede trimester begint dat te gebeuren, dus wees erop bedacht.

3 min lezen

View details Babynaam kiezen
Artikel
Zwangere vrouw met tablet

Babynaam kiezen

Inspiratie nodig voor babynamen? Hier komt het leuke gedeelte! Misschien heb je al een favoriet, of misschien wacht je wel tot je je baby in het echt ziet.

2 min lezen

View details Welk ziekenhuis kies je?
Artikel
Zwangere vrouw met laptop en mobile

Welk ziekenhuis kies je?

Ik wil me veilig en goed voelen in het ziekenhuis waar ik ga bevallen. Afstand, pijnbestrijding, een ruggenprik, hoe vaak wordt er ingeknipt en hulp bij de borstvoeding...

3 min lezen

View details 5 weken zwanger
Artikel
5 weken zwanger

5 weken zwanger

Hoewel je baby nog maar de grootte van een erwt heeft, groeit je baby met grote sprongen. Ten minste, relatief gezien! Lees wat je allemaal kunt verwachten nu je 5 weken zwanger bent.

3 min lezen

View details 37 weken zwanger
Artikel
37 weken zwanger

37 weken zwanger

Je baby zit meestal met 37 weken zwanger met zijn hoofd naar beneden, met gekruiste armen en zijn benen opgevouwen tegen zijn borst, want veel ruimte om te bewegen is er niet.

3 min lezen

View details Plantaardige babyvoeding
Artikel
Plantaardige babyvoeding

Plantaardige babyvoeding

Steeds meer mensen proberen minder vlees en zuivel te eten, en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken.

5 min lezen

View details Ik ben 2 maanden zwanger
Artikel
2 maanden zwanger

Ik ben 2 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 7 en 10 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 5 en 8 weken zwanger. Bijna 2 maanden alweer. Geen twijfel mogelijk - ik ben zwanger!

4 min lezen

View details Over onweerstaanbare baby's en moederinstinct
Artikel
baby voetjes

Over onweerstaanbare baby's en moederinstinct

Het moederinstinct is een bijzonder verschijnsel en er is al veel over geschreven. Wat voelt een jonge moeder wanneer ze haar baby voor het eerst ziet?

5 min lezen

View details 18 weken zwanger
Artikel
18 weken zwanger

18 weken zwanger

Veel grote sprongen, nu je 18 weken zwanger bent, van zenuwcellen die zich vermenigvuldigen tot het eerste begin van vingerafdrukken. Lees meer over deze week.

3 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.