28 weken zwanger
Je kleintje is van kruin tot teen ongeveer 38 cm lang en weegt al ongeveer ruim twee pond, een derde van zijn geboortegewicht. De lengte van zijn voetjes is ongeveer 5,5 cm – ja, ze zijn klein! Lees meer over wat er allemaal gebeurt wanneer je 28 weken zwanger bent.
Ontwikkeling van je baby
Je baby gaat langzaam meer lucht van buitenaf inademen. Door de opslag van onderhuids vet begint zijn huid er minder gerimpeld uit te zien. In week 28 ademt hij nog steeds vruchtwater in dat zijn longen en longblaasjes volledig vult, maar dat zal bij de geboorte snel verdwijnen. Het systeem voor de regulatie van de interne lichaamstemperatuur is nu ook tot ontwikkeling gekomen. Daardoor zal je baby straks in staat zijn zich aan te passen aan de temperatuur ‘buiten’, als hij eindelijk uit zijn mooie warme nestje binnenin jou tevoorschijn komt. Rond de 30e week kan er nog een derde echo worden gedaan, een zogenaamde groei-echo, om de ligging van je kindje en van de placenta te beoordelen. Deze echo wordt echter niet door alle verzekeraars vergoed, als hier geen medische indicatie voor is.
Je lichaam
Voel je soms iets aanspannen in je rug of een verharding van je buik? Dat kunnen harde buiken zijn, ook wel Braxton-Hicks-contracties genoemd. Daar hoef je je geen zorgen over te maken, het betekent alleen dat je baarmoeder een beetje aan het oefenen is voor de bevalling. Als je frequent een harde buik hebt, kan dat betekenen dat je te veel doet! Draag geen zware dingen en neem gedurende de dag regelmatig een pauze. Als de harde buiken niet stoppen of steeds sterker worden, raadpleeg dan in ieder geval je arts of verloskundige (al is het maar om jezelf gerust te stellen).
Voeding
Met elke maaltijd die je eet, bereid je je baby voor op de smaak van werelds voedsel. Aromatische moleculen in je eten worden via het vruchtwater naar je baby getransporteerd, samen met jouw genotshormonen (ja, genotshormonen staan ook op het inwendige menu!). Na zijn geboorte zal hij zich deze smaken herinneren, en als je na zijn geboorte in de periode van de borstvoeding gevarieerd blijft eten, geef je op die manier ook je eigen smaak aan je melk. Je baby is echt te gast en via deze gedeelde momenten worden jullie allebei voorbereid op de relatie die jullie hebben wanneer hij zijn intrede doet in de wereld.
Tips
Veel vrouwen maken zich zorgen dat hun baby te vroeg geboren zal worden, hoewel de meeste baby’s de termijn van veertig weken volmaken. Goed nieuws: als je baby op dit moment zijn opwachting zou willen maken, kan hij waarschijnlijk al zelfstandig ademen. En zijn longen zullen zich gewoon steeds verder blijven ontwikkelen: er zullen nieuwe bloedvaten ontstaan en zijn bronchiën zullen vertakkingen gaan vormen. Voor jou is het belangrijkste dat je je er niet druk over maakt. Nergens over!wangerschapscursus te volgen? Je bevalt dit keer op een andere locatie en de bevalling van je vorige baby is al weer enige jaren geleden.
Gerelateerde artikelen