Klaar voor een nieuw leven
Lang voor je bevalling zie je waarschijnlijk al helemaal voor je hoe je baby gaat aankleden: sommige vrouwen gaan al heel snel shoppen voor de baby-uitzet, terwijl andere juist wachten tot het laatste moment... dat heeft vaak met bijgeloof te maken! Als je rekening houdt met de uitzet die je volgens veel babywinkels nodig hebt en met alle goedbedoelde adviezen van je vriendinnen en familie, wordt het al snel een ingewikkelde zaak.
De eerste vraag: wat heeft je baby direct na de bevalling nodig?
Bij speciaalzaken, op internet en bij de verloskundige heb je waarschijnlijk al diverse lijstjes gezien met de standaard uitzet die je voor je baby nodig hebt- minimaal acht rompertjes, drie jasjes, vijf paar sokjes of sokbroekjes, drie mutsjes... Je hebt van je vriendinnen al gebeld om te vragen wat zij allemaal in huis hadden toen hun inderen werden geboren. En dan begint het je pas echt te duizelen: "Koop NOOIT iets in de maat voor pasgeboren baby's", "koop ALLEEN kleertjes voor 1 maand en ouder", "koop alleen kleertjes in minimaal maat 62", "koop NOOIT wollen kleertjes" en "koop NOOIT synthetische kleertjes". Op een dag geef je toe aan de verleiding: je gaat shoppen. Als je thuiskomt en al je aankopen op het bed uitspreidt, overvalt het aanzicht van al die miniscule kleertjes je een beetje. Je ziet je baby opeens al helemaal vor je - een minimensje in minikleertjes.
Vanaf de oudheid tot aan het begin van de 20e eeuw worden pasgeboren baby's in doeken gewikkeld.
Jou baby heeft geluk - hij zal niet in doeken worden gewikkeld zoals vroeger gebruikelijk was. Dat leek vaak meer op een dwangbuis: met de beentjes gestrekt en de armpjes langs het lichaam werden baby's in doeken gewikkeld waardoor ze nauwelijks meer konden bewegen. Het hoofdje werd straks verpakt met een mutsje en kon bijna niet draaien.
Deze gewoonte kwam voortui de wens baby's warm te houden en te beschermen tegen allerlei ziektes en uit de gedachte dat het noodzakelijk was hun zachte en nog ongevormde lijfjes te versterken zodat ze goed zouden groeien. Men was ervan overtuigd dat een pasgeboren baby, met zijn kromme beentjes, wankele hoofdje en buigzame rug, nog lang niet compleet was; het moest gevormd en rechtgezet worden zodat het op een mens zou gaan lijken.
Pas in de 18e eeuw - de eeuw van de verlichting - begonnen sommige artsen in te zien dat het beter kon. Langzaam maar zeker werd duidelijk dat baby's bewegingsvrijheid nodig hebben. Dit is ook de tijd waarin de baby-uitzet zijn oorsprong vindt.
Speciale kleuren voor je baby - een recente uitvinding
Vroeger hadden babykleren geen speciale kleuren; ze waren alelmaal neutraal van kleur. Alleen linten en boorden konden rood zijn, de kleur van bloed en van het leven. Dat soort symbolen waren bedoeld als bescherming voor de kwetsbare pasgeboren baby's.
Toen het idee van een baby-uitzet in het begin van de 19e eeuw steeds bekender werd, werd het gebaseerd op de vrouwelijke garderobe. Als je oude foto's uit die tijd ziet, zijn alle baby's gekleed in lange witte kanten gewaden. Jongetjes hadden lang haar, met linten, waardoor ze niet van meisjes te onderscheiden waren.
Na wit - de kleur van de onschuld - kwamen in de jaren 30 van de vorige eeuw roze en blauw in de mode. Men begon babykleertjes te maken die soepel en comfortabel waren, zoals zachte jasjes en luierpajes. Het is nu bijna onvoorstelbaar dat prinses Garcia van Monaco in 1957 een kleine rel veroorzaakte doordat ze haar dochtertje Caroline in lichtgeel had gekleed!
De kleding van je baby dient als bescherming
Er zijn veel ouders die een speciale doek of dekentje gebruiken voor hun baby, dat dan later weer wordt doorgegeven aan de kleinkinderen. Misschien heb jij ook wel zo'n mooi, oud gebreid vestje geërfd van je eigen moeder. Babykleertjes zijn in veel culturen niet bedoeld als modeartikelen, maar als aandenken met beschermende krachten.
In Bolivia bijvoorbeeld weven moeders een "faja" voor ieder kind, een soort riem om de wikkeldoenen te bevestigen, in speciaal gekozen kleuren - rood voor geluk, groen voor een rijke oogst en vruchtbaarheid. Het staat symbool voor bescherming en is bedoeld om het lichaam te ondersteunen en kracht te geven. Een faja is een uniek en persoonlijk object, dat men voor de rest van het leven behoudt. Tieners dragen het om hun middel, mannen vaak om hun buik als ze een moeilijke taak uit moeten voeren en jonge vrouwen om hun buik als ze zwanger zijn.
Voor de komst van de baby moet veel voorbereid worden. Wat neem je mee naar het ziekenhuis en wat moet je allemaal aanschaffen voor de baby? We helpen je graag met onze checklists zodat je zeker weet dat je niets vergeet!
Gerelateerde artikelen