22 weken zwanger
Als je naar binnen kon kijken, zou je zien dat je baby op zijn duim zuigt. Zijn zuigreflex is nu vrijwel perfect. Zo stimuleert de natuur dat hij vanaf de geboorte borstvoeding zal drinken. Lees meer over deze week.
Ontwikkeling van je baby
Rond de tijd dat je 22 weken zwanger bent staat de kleur van de ogen van je baby vast: de irissen beginnen nu hun pigment te krijgen, al blijven de ogen nog steeds gesloten. De kleur van zijn ogen weet je pas een paar weken na zijn geboorte. Bij de geboorte lijken veel baby's blauwe ogen te hebben, maar de werkelijke kleur wordt pas een paar weken later duidelijk. Zijn huid ziet er nogal gerimpeld uit, ook al is zijn huid wel dikker geworden en minder transparant dan daarvoor. De huid is bedekt met een vettige beschermlaag, de ‘vernix’, die wordt afgescheiden door de talgklieren. Maak je geen zorgen, dit verdwijnt vanzelf!
Je lichaam
Je buik wordt steeds groter, nu je al 22 weken zwanger bent. Naarmate de baby en alles eromheen zwaarder wordt, zal ook je rug steeds zwaarder worden belast. Het is belangrijk om zo recht mogelijk te zitten en te staan. Je kunt dit oefenen door te proberen een boek op je hoofd in evenwicht te houden, als een model. Kantel je bekken niet naar voren als je loopt of staat. Als je langere tijd achter elkaar zit, kun je een klein kussentje achter je rug plaatsen om je rechte houding te ondersteunen. Dit is de tijd om op je houding te letten; je rug zal je er later dankbaar voor zijn.
Voeding
Zorg ervoor dat je maaltijden ook zetmeel bevatten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is dit geen dikmaker. Deze ‘langzaam brandende’ koolhydraten geven je langer een voldaan gevoel, waardoor het gemakkelijker wordt om ‘nee’ te zeggen tegen sommige van je zoete verlangens. Ze geven je ook energie, wat essentieel is voor jou en je groeiende baby. Als je het advies hebt gekregen op je gewicht te letten, moet je niet alleen aandacht besteden aan hoeveelheden maar ook aan de bereidingswijze. Zorg ervoor dat je maaltijden niet vergezeld gaan van een overmaat aan vetten of roomachtige sauzen. Zetmeelrijke voedingsmiddelen zijn aardappelen, brood, pasta, rijst, quinoa en griesmeel, evenals peulvruchten (bonen, linzen, enz.). De meeste hiervan zijn verkrijgbaar in een volkorenvariant, die de voorkeur heeft.
Tips
Veel vrouwen vragen zich af of ze voldoende in gewicht toenemen, te veel gewicht in gewicht toenemen of juist te weinig. Vrouwen verschillen onderling wat betreft gewichtstoename tijdens zwangerschap. Elke vrouw is uniek net als iedere zwangerschap. Hoewel uiteindelijk alleen je arts of verloskundige je kan adviseren over wat voor jou specifiek het gezondst is, wordt over het algemeen aanbevolen dat vrouwen met een ‘normaal’ gewicht voor de zwangerschap, in de loop van hun zwangerschap tussen 10 à 12 kilo aankomen. Die hebben te maken met:
- het gewicht van de baby (gemiddeld 3 kg);
- vocht dat wordt vastgehouden en de gewichtstoename van je baarmoeder en borsten (2,5 kg);
- het vruchtwater (1,5 kg);
- toename van de hoeveelheid bloed (1,5 kg);
- de placenta (0,5 kg).
Bij elkaar is dit ongeveer 9 kg. Daar komt nog ongeveer 2 - 4 kg aan vetreserves bij, die nodig zijn als voeding voor de baby in de baarmoeder en later voor het geven van borstvoeding. Afhankelijk van je gewicht voordat je zwanger werd, kan je verloskundige de richtlijn voor je gewichtstoename aanpassen. Ze kan je aanraden minder aan te komen (bij overgewicht) of meer (bij ondergewicht).
Gerelateerde artikelen