22 weken zwanger

22 weken zwanger

Zwangerschap
Artikel
Mei 17, 2024
3 min

Als je naar binnen kon kijken, zou je zien dat je baby op zijn duim zuigt. Zijn zuigreflex is nu vrijwel perfect. Zo stimuleert de natuur dat hij vanaf de geboorte borstvoeding zal drinken. Lees meer over deze week.

Ontwikkeling van je baby

Rond de tijd dat je 22 weken zwanger bent staat de kleur van de ogen van je baby vast: de irissen beginnen nu hun pigment te krijgen, al blijven de ogen nog steeds gesloten. De kleur van zijn ogen weet je pas een paar weken na zijn geboorte. Bij de geboorte lijken veel baby's blauwe ogen te hebben, maar de werkelijke kleur wordt pas een paar weken later duidelijk. Zijn huid ziet er nogal gerimpeld uit, ook al is zijn huid wel dikker geworden en minder transparant dan daarvoor. De huid is bedekt met een vettige beschermlaag, de ‘vernix’, die wordt afgescheiden door de talgklieren. Maak je geen zorgen, dit verdwijnt vanzelf!

Je lichaam

Je buik wordt steeds groter, nu je al 22 weken zwanger bent. Naarmate de baby en alles eromheen zwaarder wordt, zal ook je rug steeds zwaarder worden belast. Het is belangrijk om zo recht mogelijk te zitten en te staan. Je kunt dit oefenen door te proberen een boek op je hoofd in evenwicht te houden, als een model. Kantel je bekken niet naar voren als je loopt of staat. Als je langere tijd achter elkaar zit, kun je een klein kussentje achter je rug plaatsen om je rechte houding te ondersteunen. Dit is de tijd om op je houding te letten; je rug zal je er later dankbaar voor zijn.

Voeding

Zorg ervoor dat je maaltijden ook zetmeel bevatten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is dit geen dikmaker. Deze ‘langzaam brandende’ koolhydraten geven je langer een voldaan gevoel, waardoor het gemakkelijker wordt om ‘nee’ te zeggen tegen sommige van je zoete verlangens. Ze geven je ook energie, wat essentieel is voor jou en je groeiende baby. Als je het advies hebt gekregen op je gewicht te letten, moet je niet alleen aandacht besteden aan hoeveelheden maar ook aan de bereidingswijze. Zorg ervoor dat je maaltijden niet vergezeld gaan van een overmaat aan vetten of roomachtige sauzen. Zetmeelrijke voedingsmiddelen zijn aardappelen, brood, pasta, rijst, quinoa en griesmeel, evenals peulvruchten (bonen, linzen, enz.). De meeste hiervan zijn verkrijgbaar in een volkorenvariant, die de voorkeur heeft.

Tips

Veel vrouwen vragen zich af of ze voldoende in gewicht toenemen, te veel gewicht in gewicht toenemen of juist te weinig. Vrouwen verschillen onderling wat betreft gewichtstoename tijdens zwangerschap. Elke vrouw is uniek net als iedere zwangerschap. Hoewel uiteindelijk alleen je arts of verloskundige je kan adviseren over wat voor jou specifiek het gezondst is, wordt over het algemeen aanbevolen dat vrouwen met een ‘normaal’ gewicht voor de zwangerschap, in de loop van hun zwangerschap tussen 10 à 12 kilo aankomen. Die hebben te maken met:

  • het gewicht van de baby (gemiddeld 3 kg);
  • vocht dat wordt vastgehouden en de gewichtstoename van je baarmoeder en borsten (2,5 kg);
  • het vruchtwater (1,5 kg);
  • toename van de hoeveelheid bloed (1,5 kg);
  • de placenta (0,5 kg).

Bij elkaar is dit ongeveer 9 kg. Daar komt nog ongeveer 2 - 4 kg aan vetreserves bij, die nodig zijn als voeding voor de baby in de baarmoeder en later voor het geven van borstvoeding. Afhankelijk van je gewicht voordat je zwanger werd, kan je verloskundige de richtlijn voor je gewichtstoename aanpassen. Ze kan je aanraden minder aan te komen (bij overgewicht) of meer (bij ondergewicht).

Gerelateerde artikelen

View details Wat moet er in de vluchttas
Artikel
What should be in the flight bag

Wat moet er in de vluchttas

Weet je niet precies wat je moet meenemen in je vluchtkoffer? We hebben een eenvoudige checklist voor een vluchtkoffer samengesteld met alle benodigdheden.

3 min lezen

View details Ik ben 40 en wil graag zwanger worden!
Artikel
I am 40 and would like to get pregnant!

Ik ben 40 en wil graag zwanger worden!

Ik weet het, ik ben al 40 - nou en! Ik weet dat het lastiger is om zwanger te raken, maar het is zeker niet onmogelijk.

4 min lezen

View details Plantaardige babyvoeding
Artikel
Plantaardige babyvoeding

Plantaardige babyvoeding

Steeds meer mensen proberen minder vlees en zuivel te eten, en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken.

5 min lezen

View details Ik ben 5 maanden zwanger
Artikel
5 maanden zwanger

Ik ben 5 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 20 en 23 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 18 en 21 weken zwanger. Dat is alweer 5 maanden! Mijn kindje beheerst de rugslag nu tot in de puntjes.

4 min lezen

View details Ik ben 4 maanden zwanger
Artikel
4 maanden zwanger

Ik ben 4 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 16 en 19 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 14 en 17 weken zwanger. Wow, 4 maanden alweer! In mijn buik zuigt mijn baby lekker op zijn duimpje.

4 min lezen

View details Ik ben 8 maanden zwanger
Artikel
8 maanden zwanger

Ik ben 8 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 33 en 36 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 31 en 34 weken, oftewel 8 maanden zwanger.

4 min lezen

View details Eiwitten
Artikel
Eiwitten tijdens de zwangerschap

Eiwitten

Eiwitten spelen een belangrijke rol in de zwangerschap, omdat ze nodig zijn voor de "opbouw" van de baby.

3 min lezen

View details Onderzoeken en controles tijdens mijn zwangerschap
Artikel
Onderzoeken en controles zwangerschap

Onderzoeken en controles tijdens mijn zwangerschap

Mijn baby is nog niet eens geboren, maar wordt nu al goed in de gaten gehouden! Tijdens mijn zwangerschap vinden meerdere onderzoeken en controles plaats.

5 min lezen

View details 27 weken zwanger
Artikel
27 weken zwanger

27 weken zwanger

Je baby moet zeker nog groeien maar vanaf vandaag is hij zo groot dat hij op je onderarm past, tussen je hand en je elleboog. Lees meer over deze week.

3 min lezen

View details Benodigdheden voor borstvoeding
Artikel
Moeder geeft baby borstvoeding

Benodigdheden voor borstvoeding

Ben je van plan om borstvoeding te geven, maar weet je niet zeker wat je nodig hebt? Hier is een lijst van onze tips voor de eerste borstvoeding om je te helpen bij de voorbereiding.

2 min lezen

View details Roze of blauw?
Artikel
Blauw of roze

Roze of blauw?

Vanaf de vierde maand van je zwangerschap kan je bij de tweede echo te weten komen of het een meisje of een jongen wordt? Of wil je dat het een verrassing blijft?

4 min lezen

View details Zwangerschapsverlof berekenen
Artikel
Zwangerschapsverlof berekenen

Zwangerschapsverlof berekenen

Zwangerschapsverlof bestaat sinds het begin van de 20e eeuw en is een wettelijk vastgelegd recht.

4 min lezen

View details 7 weken zwanger
Artikel
7 weken zwanger

7 weken zwanger

Je baby is al een best indrukwekkende 15 mm lang, nu je 7 weken zwanger bent. Al zal je het nog niet voelen, hij is onderweg. Lees meer over deze week.

3 min lezen

View details 40 weken zwanger
Artikel
40 weken zwanger

40 weken zwanger

Het is zo ver, je bent 40 weken zwanger! Als je baby er niet al is, zal hij één van de komende dagen komen. Als hij niet vrijwillig naar buiten komt, geeft je arts hem misschien een zetje.

3 min lezen

View details Waarom heb ik zo'n trek in aardbeien?
Artikel
Vreemd eetgedrag tijdens de zwangerschap

Waarom heb ik zo'n trek in aardbeien?

Gisteren heb ik zo uit de jampot gegeten! Ik bleef mezelf maar voorhouden dat dat de laatste keer was geweest ... en vanochtend werd ik opeens misselijk van de geur van geroosterd brood.

3 min lezen

View details Een extra bescherming tegen allergieën
Artikel
Een extra bescherming tegen allergieën

Een extra bescherming tegen allergieën

Een allergie is eigenlijk een overdreven reactie van je baby’s immuunsysteem op stoffen.

2 min lezen

View details 20 weken zwanger
Artikel
20 weken zwanger

20 weken zwanger

Er is deze week zoveel gaande in je buik dat je misschien een dutje wilt doen als je alle informatie daarover hebt gelezen. Lees meer over wat er allemaal gebeurt als je 20 weken zwanger bent.

4 min lezen

View details Checklist met vragen over prenataal onderzoek
Artikel
Checklist met vragen over prenataal onderzoek

Checklist met vragen over prenataal onderzoek

De gezondheidscontroles bij baby's beginnen al voordat ze nog maar geboren zijn. Hier zijn een aantal vragen die je aan je verloskundige kunt stellen over prenataal onderzoek.

1 min lezen

View details Ik ben 'in topvorm'
Artikel
Energie tijdens zwangerschap

Ik ben 'in topvorm'

De verschijning van een bruine lijn over je buik, tussen je navel en je schaambeen (ook wel de zwangerschapslijn of linea negra genoemd) wordt veroorzaakt door hormonen, die de pigmentproductie sti

4 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.