Plantaardige babyvoeding

Plantaardige babyvoeding

Baby-Dreumes-Peuter
Artikel
Nov 26, 2024
5 min

Steeds meer mensen proberen minder vlees en zuivel te eten, en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken. Meer plantaardig eten is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de wereld waar jouw kleintje in op groeit!

Wat is plantaardige babyvoeding?

Plantaardige babyvoeding is voeding zonder gebruik van dierlijke ingrediënten. Het hele Gerber® Plant-tastic assortiment is plantaardig: dus zonder gebruik van vlees, vis, zuivel of eieren.  

Gerber® Organic is het eerste babyvoedingsmerk in Nederland met een uitgebreid assortiment maaltijden en tussendoortjes met 100% plantaardige eiwitten uit groenten, granen en peulvruchten.

Naast het Plant-tastic assortiment, biedt Gerber® ook een aantal producten die alleen groente bevatten. Bijvoorbeeld Gerber® Veggie Power hapjes met groente in drie lekkere smaken. Deze producten zijn volledig plantaardig, maar behoren niet tot het nieuwe Plant-tastic assortiment omdat ze dit van nature al zijn. 

 

Waarom plantaardige babyvoeding?

Steeds meer mensen proberen minder vlees, vis en zuivel te eten en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken. Vaker plantaardig eten is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de wereld!¹ Wij zien dat ouders deze eetgewoonten ook mee willen geven aan hun kindje. Een dagje geen vlees, vis of zuivel, maar tegelijkertijd wél zeker weten dat hun kindje de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt die hij of zij nodig heeft in de ontwikkeling. Wij geloven dat dit in de toekomst alleen maar belangrijker gaat worden.  

¹ Bron: www.voedingscentrum.nl

 

Is plantaardig hetzelfde als veganistisch?

Vegetariërs eten geen vlees of vis, maar consumeren in principe wel andere dierlijke eiwitten, zoals eieren en zuivel.

Met een vegan voedingspatroon vermijd je alle vormen van dierlijke producten. Dit gaat om vlees en vis, zuivel en eieren. Maar ook minder voor de hand liggende producten zoals honing, producten met bijenwas en bont- of leerproducten. Prioriteit ligt op het volledig vermijden van dierlijke ingrediënten.

Bij een plantaardige levensstijl haal je je voedingsstoffen uit groenten, fruit, granen, peulvruchten en zaden. In veel gevallen gaan de twee echter wel samen: mensen die een plantaardig dieet volgen vermijden vaak ook (volledig) het gebruik van dierlijke ingrediënten.   

 

Wat zijn plantaardige voedingsbronnen voor baby's?

Vind hieronder de plantaardige bronnen voor deze voedingsstoffen:

Eiwitten
Peulvruchten: bonen, linzen (kikker)erwten, sperziebonen, doperwten, peultjes, sojabonen
Groenten: bloemkool, spinazie, spruitjes, boerenkool, andijvie, rode biet, snijbiet, champignons (bevat 2x meer eiwitten dan andere groenten), koolrabi, raapstelen, maïs, veldsla, broccoli, rucola (rauw), asperges
Kiemgroenten: jonge, net ontkiemde plantjes van groente (bijvoorbeeld taugé en alfalfa) 
Zaden: quinoa, chia zaden, pompoenpitten, hennepzaden, amandelen, pinda’s, pistachios, zonnebloemitten, cashew noten
Fruit: vijgen, abrikozen
Overig: havermout

IJzer
Peulvruchten: (kidney)bonen, kapucijners, erwten, sojabonen.
Groenten: spinazie, snijbiet, tomatenpuree, raapstelen, broccoli.
Fruit: gedroogde abrikozen, gedroogde dadels
Overig: volkorenpasta, bruine rijst, havermout, tofu

Vitamine B1
Linzen, zwarte bonen, groene kool, maïs, kapucijners, erwten, aardappelen, gedroogde pruimen, hazelnoten, volkoren graanproducten, havermout, paprijst

Vitamine B12
Gedroogd zeewier en algen 
Vitamine B12 komt vrijwel alleen in dierlijke producten voor omdat het wordt gemaakt door bepaalde bacteriën in het maag-darmkanaal van dieren. Ook mensen maken op die manier vitamine B12 aan in de dikke darm, maar ons lichaam neemt deze vitamine B12 daar niet op. Het is daarom belangrijk dat we vitamine B12 via de voeding binnenkrijgen. Dieren nemen de vitamine B12 die wordt gemaakt namelijk wél op, waardoor het in hun vlees, eieren en melk terecht komt. 

 

Hoe passen onze plantaardige babyvoeding producten binnen het dagelijkse voedingspatroon van een baby?

Het Gerber® Plant-tastic productaanbod valt onder bijvoeding. Dat wil zeggen, voeding die wordt gegeven als aanvulling op borstvoeding of opvolgmelk. Naarmate een baby ouder wordt, haalt het steeds meer energie/voedingsstoffen uit bij-voeding, zoals groente, fruit en granen. De mate waarin een baby al zijn of haar voedingsstoffen uit borstvoeding of opvolgmelk haalt, daalt dan.  

Als een baby 6 maanden is, haalt het nog zo’n 70% van zijn voedingsstoffen uit borstvoeding of opvolgmelk, en zo’n 30% van hun energie uit aanvullende voedingsmiddelen. Op een leeftijd van 12 maanden is dit al omgekeerd: een baby haalt dan nog maar zo’n 30% van zijn of haar energie uit borstvoeding / opvolgmelk, en de andere 70% uit aanvullende voedingsmiddelen. De Gerber® Plant-tastic producten bieden een plantaardige variatie op bijvoeding, wat normaal gesproken dierlijke ingrediënten bevat.   

 

Complete eiwitten 

Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor het lichaam. Het ene eiwit is het andere niet. Eiwitten verschillen in hun ‘kwaliteit’. Zeker voor kleine kindjes – die razendsnel groeien – is niet zozeer de hoeveelheid, maar met name de kwaliteit van eiwitten belangrijk. Dat zit zo:  eiwitten bestaan uit bouwstenen die aminozuren worden genoemd: essentiële, semi-essentiële en niet-essentiële.  

Essentiële aminozuren kan het lichaam niet zelf aanmaken en moeten uit voeding worden gehaald. Semi-essentiële aminozuren worden wel door het lichaam zelf aangemaakt, maar onder bepaalde omstandigheden niet voldoende  

Niet-essentiële aminozuren kan het lichaam zelf aanmaken, deze hoef je dus niet per se uit voeding te halen  

De kwaliteit van eiwit wordt bepaald door: de aminozuursamenstelling; de verteerbaarheid en de absorptie ervan door het lichaam. Een kwalitatief goed eiwit is een eiwit dat goed wordt opgenomen in de darm én alle essentiële aminozuren bevat. De meest gebruikte maatstaf voor eiwitkwaliteit is de PDCAAS score (Protein Digestibility–Corrected Amino Acid score) en loopt van 0 tot 1. Bij een score van 1 kun je spreken van een kwalitatief goed eiwit.   

Binnen de bijvoeding van baby’s (die tot de leeftijd van 12 maanden een belangrijk deel van hun eiwitten uit borst- en of flesvoeding halen) wordt een PDCAAS score van ≥ 0.8 aangehouden als kwalitatief goed eiwit, of ook wel: compleet eiwit.   

Al onze Gerber® Plant-tastic maaltijden hebben een PDCAAS score van ≥ 0.8 (80%), wat betekent dat ze een bron zijn van complete eiwitten. Om dit te realiseren hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de juiste samenstelling van onze recepturen. Gerber® heeft al bijna 100 jaar aan kennis en ervaring over babyvoeding opgebouwd, langer dan welk babyvoeding merk dan ook.  

*Honing speelt een cruciale rol in de smaakontwikkeling, vooral in de vroege levensjaren, omdat het baby's introduceert in een diversiteit aan smaken en helpt hun smaakpapillen te vormen.

Honing kan echter bacteriën bevatten die infantiel botulisme kunnen veroorzaken. Daarom mag honing niet worden geïntroduceerd voor de leeftijd van 12 maanden, tenzij de sporen van Clostridium botulinum zijn geïnactiveerd door een geschikte behandeling met hoge druk en hoge temperatuur, zoals in de industrie wordt toegepast.

Elke keer dat honing in onze producten wordt gebruikt, ondergaat het een extern gevalideerde behandeling om ervoor te zorgen dat onze producten veilig zijn voor consumptie.

Gerelateerde artikelen

View details Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen
Artikel
Het bevorderen van een gezond gewicht

Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen

Het stofwisselingssysteem van je kind zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit de voeding worden verteerd, gebruikt deze voedingsstoffen en slaat ze op.

2 min lezen

View details Care for Nature
Artikel
Care for Nature

Care for Nature

Wij geloven dat de natuur precies weet hoe het moet. Ook als het om opvoeden en de zorg voor je kinderen gaat.

2 min lezen

View details s Ochtends sneller de deur uit? Dit zijn dé gouden tips
Artikel
Drukke familie in de keuken

s Ochtends sneller de deur uit? Dit zijn dé gouden tips

Op tijd de deur uit? Het is voor veel ouders iedere dag weer een challenge.

4 min lezen

View details Dé tips om jouw kindje vegetarisch te laten eten!
Artikel
Tips vegetarisch eten baby

Dé tips om jouw kindje vegetarisch te laten eten!

Ontdek hoe je jouw kind op een gezonde en duurzame manier vegetarisch kan laten eten.

3 min lezen

View details Hoe verbreed je het smaakpalet van je kind?
Artikel
Hoe kun je kind aan smaken laten wennen

Hoe verbreed je het smaakpalet van je kind?

Door jouw kindje te laten kennismaken met nieuwe en verschillende texturen en smaken, kan hij of zij smaakpupillen op een geweldige manier verkennen.

3 min lezen

View details Baby biologisch: niet zomaar bio, bio voor baby’s
Artikel
Biologisch voor baby's

Baby biologisch: niet zomaar bio, bio voor baby’s

Probeert jouw kleintje stiekem iets van je vork te happen? Maakt hij smakkende geluiden? En kijkt hij het eten uit je mond? Het wordt tijd voor de allereerste hapjes!

5 min lezen

View details Bio voor baby's
Artikel
Familie kijkt naar pauw

Bio voor baby's

Na 6 maanden gaat er voor je kleintje een nieuwe wereld open. De dagelijkse hoeveelheid granen zuivel, fruit en groente worden een belangrijk onderdeel van het voedingsschema.

2 min lezen

View details Natural Parenting Promise
Artikel
Vader en kindje aan tafel

Natural Parenting Promise

Natuurlijk is jouw kindje de leukste, mooiste, grappigste en slimste van allemaal! Dat vinden wij ook.

3 min lezen

View details Help! Mijn kindje is een moeilijke eter!
Artikel
Mijn baby is een moeilijke eter

Help! Mijn kindje is een moeilijke eter!

Elke maaltijd is een strijd geworden. Mijn kind weigert bijna alles wat ik hem voorschotel. Ik maak me zorgen over zijn gezondheid. Hebben jullie tips?

7 min lezen

View details Blogpost Uit Pauline's Keuken: Hoe ziet mijn mamadag met Merlijn (18 maanden) eruit?
Artikel
Peuter in woonkamer

Blogpost Uit Pauline's Keuken: Hoe ziet mijn mamadag met Merlijn (18 maanden) eruit?

Carrière en het moederschap, gaat dat wel samen? Als ambitieuze vrouw met een eigen bedrijf vond ik het best een uitdaging om na de geboorte van Merlijn, mijn ritme weer te vinden.

6 min lezen

View details Heb je problemen als werkende moeder? Volg onze tips over weer aan het werk gaan na het krijgen van een baby
Artikel
Weer aan thet werk na zwangerschapsverlof

Heb je problemen als werkende moeder? Volg onze tips over weer aan het werk gaan na het krijgen van een baby

Als je gezinsfinanciën het noodzakelijk maken dat je een werkende moeder wordt, ben je hoogstwaarschijnlijk bezig met het plannen van de terugkeer naar je werk terwijl je een weg baant door een ach

4 min lezen

View details Hup naar buiten
Artikel
Dagje uit met baby

Hup naar buiten

Yesss! Tijd om erop uit te gaan! Maar wat neem je mee? Hoe bescherm je je baby tegen de zon? En wat is leuk om naartoe te gaan? Hieronder vind je alle tips voor jullie dagje uit.

6 min lezen

View details De beste voeding voor baby en peuter
Artikel
Moeder en peuter in de keuken

De beste voeding voor baby en peuter

Peuters hebben meer voedingsstoffen nodig dan volwassenen, lees hier alles over wat je kindje nodig heeft.

2 min lezen

View details 20x dit zou je nóóit doen als ouder, maar doe je nu toch
Artikel
20x dit zou je nóóit doen als ouder, maar doe je nu toch

20x dit zou je nóóit doen als ouder, maar doe je nu toch

Als je eenmaal de titel ‘vader’ of ‘moeder’ draagt, komt er veel op je af. Je moet allerlei keuzes en afwegingen maken en dat valt soms niet mee.

3 min lezen

View details De opvoeding van een tweeling
Artikel
Opvoeden van een tweeling

De opvoeding van een tweeling

Twee kinderen tegelijkertijd is geweldig, maar ook twee keer zo veel werk! Ik vraag me wel eens af of ik van allebei evenveel kan houden?

4 min lezen

View details Zelfverzekerd ouderschap: begin vandaag met zes eenvoudige stappen
Artikel
Krijg vertrouwen als ouder

Zelfverzekerd ouderschap: begin vandaag met zes eenvoudige stappen

Voor het eerst vader of moeder worden en je pasgeboren baby naar huis brengen is de meest angstaanjagende ervaring om mee te maken.

3 min lezen

View details Wat houdt de vaderrol tegenwoordig in?
Artikel
Baby papa lachen

Wat houdt de vaderrol tegenwoordig in?

Als je voor de eerste keer vader wordt, kan het soms moeilijk zijn je draai te vinden. Hoe vind ik de juiste balans tussen vaderlijk gezag en de beste vriend zijn van mijn kind?

3 min lezen

View details Hoe leer ik mijn kindje goede eetgewoontes aan?
Artikel
baby eet

Hoe leer ik mijn kindje goede eetgewoontes aan?

We weten waarschijnlijk allemaal dat we 2 ons groente en 2 keer fruit per dag moeten eten. Geldt dat ook voor mijn baby?

7 min lezen

View details Wat is een voedselallergie?
Artikel
Voedselallergie baby

Wat is een voedselallergie?

Je hoort tegenwoordig steeds meer over voedselallergieën.

8 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.