Koolhydraten tijdens de zwangerschap

Koolhydraten

Zwangerschap
Artikel
Sept 11, 2024
4 min

Koolhydraten zijn onmisbaar tijdens je zwangerschap, omdat ze je energie geven. Let hier wel mee op, want niet alle voedingsmiddelen die veel koolhydraten bevatten zijn geschikt. Verdiep je in de verschillen ertussen en pas je dagelijkse voedingspatroon erop aan.

Waar zijn koolhydraten goed voor?

Koolhydraten zijn - samen met vetten - de belangrijkste bron van energie voor jou en je baby. Als je hier tijdens je zwangerschap niet voldoende van binnenkrijgt, kan dat leiden tot vermoeidheid of eetbuien.

Door de zwangerschapshormonen word je minder gevoelig voor insuline. Tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap heb je daardoor twee tot drie keer zo veel insuline nodig als normaal. Insuline speelt namelijk een essentiële rol: het zorgt ervoor dat je lichaam glucose kan benutten, vooral door ze te gebruiken voor vetopslag, waardoor je bloedsuikerspiegel op peil blijft. Als de alvleesklier deze extra insuline niet kunnen aanmaken, leidt dat tot diabetes die na je zwangerschap weer verdwijnt. Dit wordt ook wel zwangerschapsdiabetes genoemd. Als je hieraan lijdt, krijg je een speciaal dieet voorgeschreven.

Op mijn bord ...

Er zijn twee soorten koolhydraten:

  • zoetigheid: suiker, honing, jam, chocola, snoep en gebak, maar ook fruit, etc. Deze leveren enkelvoudige koolhydraten; ze worden zeer snel door je lichaam opgenomen.
  • voedingsmiddelen met zetmeel (pasta, rijst, aardappelen, etc.), granen (tarwe, durumtarwe, etc.) en gedroogde peulvruchten (linzen, rode bonen, kikkererwten, etc.): die leveren complexe koolhydraten die minder snel door je lichaam worden opgenomen. Hierdoor blijf je langer een verzadigd gevoel houden. Binnen deze groep zit er geen onderscheid tussen de verschillende voedingsmiddelen.

Onze praktische tips

Je kunt het beste kiezen voor zetmeelproducten, peulvruchten en granen, die je langdurig energie geven. Het grootste deel van de calorieën die je binnenkrijgt, zou uit koolhydraten moeten bestaan. Zorg er ook voor dat je voldoende vezels eet; neem op verschillende tijdstippen bijvoorbeeld volkoren brood en graanproducten. Hieronder geven we je wat voorbeelden die jou voldoende energie leveren.

  • Voor het ontbijt: 1 sneetje volkoren brood of 60 g volkoren granen + 1 melkproduct + 1 stuk fruit en iets te drinken.
  • Voor de lunch: rauwkost + 1 portie gekookte groente + vlees of vis + 1 melkproduct + 1 stuk fruit + 1 sneetje volkoren brood.
  • Tussendoor: een kleine mueslireep + 1 melkproduct + 1 stuk fruit en iets te drinken.
  • Voor het avondeten: 1 portie volkoren pasta met groente + vlees of vis + 1 melkproduct + 1 stuk fruit
  • Eet niet te veel zoetigheid, bijvoorbeeld alleen als afsluiting van een maaltijd, voor de smaak. Je kunt ook iets zoets eten als je je flauw of duizelig voelt.
  • Verdeel je inname van koolhydraten over de dag. Zeker bij je ontbijt mogen ze niet ontbreken, anders krijg je later in de ochtend last van duizeligheid, flauwte of honger.

Wist je dat voedingsmiddelen met eiwitten niet allemaal dezelfde soorten vetten bevatten? Kies voor omega-3 vetzuren, die de ontwikkeling van de hersenen van de foetus bevorderen en die bij jou de 'baby blues' voorkomen. Je vindt ze vooral in vette vis: makreel, sardines, haring, zalm, etc.

Sinds ik zwanger ben, heb ik ontzettende trek in zoetigheid: koekjes, chocola, snoep, jam … Ik ben opeens een echte zoetekauw! Is dit erg?

Advies van de voedingskundige: Dit is heel normaal, omdat je energieverbruik is toegenomen en je hormonen plots een grote rol spelen - eetbuien zijn daardoor heel normaal! Als je gezondheid verder goed is, kun je gerust af en toe genieten van je favoriete toetje! Neem op andere dagen een stuk fruit of een bakje kwark met fruit en honing als afsluiting van je maaltijd. Eet een stukje chocola bij de thee, of een paar biscuitjes als tussendoortje. Het vinden van de juiste balans tussen genot en verstand is uiteindelijk het belangrijkste. En dat is zeker mogelijk!

*Honing speelt een cruciale rol in de smaakontwikkeling, vooral in de vroege levensjaren, omdat het baby's introduceert in een diversiteit aan smaken en helpt hun smaakpapillen te vormen.

Honing kan echter bacteriën bevatten die infantiel botulisme kunnen veroorzaken. Daarom mag honing niet worden geïntroduceerd voor de leeftijd van 12 maanden, tenzij de sporen van Clostridium botulinum zijn geïnactiveerd door een geschikte behandeling met hoge druk en hoge temperatuur, zoals in de industrie wordt toegepast.

Elke keer dat honing in onze producten wordt gebruikt, ondergaat het een extern gevalideerde behandeling om ervoor te zorgen dat onze producten veilig zijn voor consumptie.

Gerelateerde artikelen

View details Wat moet er in de vluchttas
Artikel
What should be in the flight bag

Wat moet er in de vluchttas

Weet je niet precies wat je moet meenemen in je vluchtkoffer? We hebben een eenvoudige checklist voor een vluchtkoffer samengesteld met alle benodigdheden.

3 min lezen

View details Ik ben 40 en wil graag zwanger worden!
Artikel
I am 40 and would like to get pregnant!

Ik ben 40 en wil graag zwanger worden!

Ik weet het, ik ben al 40 - nou en! Ik weet dat het lastiger is om zwanger te raken, maar het is zeker niet onmogelijk.

4 min lezen

View details Plantaardige babyvoeding
Artikel
Plantaardige babyvoeding

Plantaardige babyvoeding

Steeds meer mensen proberen minder vlees en zuivel te eten, en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken.

5 min lezen

View details Ik ben 5 maanden zwanger
Artikel
5 maanden zwanger

Ik ben 5 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 20 en 23 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 18 en 21 weken zwanger. Dat is alweer 5 maanden! Mijn kindje beheerst de rugslag nu tot in de puntjes.

4 min lezen

View details Ik ben 4 maanden zwanger
Artikel
4 maanden zwanger

Ik ben 4 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 16 en 19 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 14 en 17 weken zwanger. Wow, 4 maanden alweer! In mijn buik zuigt mijn baby lekker op zijn duimpje.

4 min lezen

View details Ik ben 8 maanden zwanger
Artikel
8 maanden zwanger

Ik ben 8 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 33 en 36 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 31 en 34 weken, oftewel 8 maanden zwanger.

4 min lezen

View details 5 tips voor gezonde voeding tijdens zwangerschap
Artikel
groente

5 tips voor gezonde voeding tijdens zwangerschap

Tips, goede ideeën ... volg deze 5 adviezen op om je aan de belangrijkste principes te houden!

4 min lezen

View details Klaar voor het ouderschap
Artikel
Klaar voor het ouderschap

Klaar voor het ouderschap

Ik heb net ontdekt dat ik zwanger ben: wat een geweldig gevoel ... maar ik heb ook veel vragen. Ben ik wel klaar voor het moederschap? Zullen we goede ouders zijn? Heb ik wel het 'moederinstinct'?

4 min lezen

View details 27 weken zwanger
Artikel
27 weken zwanger

27 weken zwanger

Je baby moet zeker nog groeien maar vanaf vandaag is hij zo groot dat hij op je onderarm past, tussen je hand en je elleboog. Lees meer over deze week.

3 min lezen

View details Benodigdheden voor borstvoeding
Artikel
Moeder geeft baby borstvoeding

Benodigdheden voor borstvoeding

Ben je van plan om borstvoeding te geven, maar weet je niet zeker wat je nodig hebt? Hier is een lijst van onze tips voor de eerste borstvoeding om je te helpen bij de voorbereiding.

2 min lezen

View details Roze of blauw?
Artikel
Blauw of roze

Roze of blauw?

Vanaf de vierde maand van je zwangerschap kan je bij de tweede echo te weten komen of het een meisje of een jongen wordt? Of wil je dat het een verrassing blijft?

4 min lezen

View details Negen maanden comfortabel en toch modieus
Artikel
Kleding tijdens de zwangerschap

Negen maanden comfortabel en toch modieus

Leg tijdens je zwangerschap de nadruk op je decolleté! Je huid is mooier, je borsten zijn voller ... kortom: je bent enorm sexy!

4 min lezen

View details 8 weken zwanger
Artikel
8 weken zwanger

8 weken zwanger

Je bent nu 8 weken zwanger en je kleintje heeft de afmetingen van een druif, ongeveer 15 mm, maar nu in een zittende houding. Met andere woorden, 15 mm van zijn kruin tot zijn stuitje.

3 min lezen

View details 40 weken zwanger
Artikel
40 weken zwanger

40 weken zwanger

Het is zo ver, je bent 40 weken zwanger! Als je baby er niet al is, zal hij één van de komende dagen komen. Als hij niet vrijwillig naar buiten komt, geeft je arts hem misschien een zetje.

3 min lezen

View details Waarom heb ik zo'n trek in aardbeien?
Artikel
Vreemd eetgedrag tijdens de zwangerschap

Waarom heb ik zo'n trek in aardbeien?

Gisteren heb ik zo uit de jampot gegeten! Ik bleef mezelf maar voorhouden dat dat de laatste keer was geweest ... en vanochtend werd ik opeens misselijk van de geur van geroosterd brood.

3 min lezen

View details Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen
Artikel
Het bevorderen van een gezond gewicht

Het bevorderen van een gezond gewicht, vandaag en morgen

Het stofwisselingssysteem van je kind zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit de voeding worden verteerd, gebruikt deze voedingsstoffen en slaat ze op.

2 min lezen

View details 21 weken zwanger
Artikel
21 weken zwanger

21 weken zwanger

Hoewel de baby nu rond de 400 gram weegt, heeft die kleine hartendief nog genoeg ruimte in je buik wanneer je 21 weken zwanger bent.

3 min lezen

View details Checklist met vragen over prenataal onderzoek
Artikel
Checklist met vragen over prenataal onderzoek

Checklist met vragen over prenataal onderzoek

De gezondheidscontroles bij baby's beginnen al voordat ze nog maar geboren zijn. Hier zijn een aantal vragen die je aan je verloskundige kunt stellen over prenataal onderzoek.

1 min lezen

View details Zwanger zijn en toch sporten!
Artikel
Sporten tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn en toch sporten!

Probeer iedere dag een half uurtje te gaan wandelen. Het is ideaal voor je figuur en je conditie!

3 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.