Welke zwangerschapscursus moet ik kiezen ?

Welke zwangerschapscursus moet ik kiezen?

Zwangerschap
Artikel
Apr 8, 2022
3 min

Yoga, sofrologie, haptonomie, cursussen met zang en muziek ...er zijn heel veel manieren om je op de grote dag voor te bereiden. Hoe weet je welke manier bij jou past?

In veel landen worden zwangerschapscursussen (voor een deel) vergoed door de ziektekostenverzekering. Helaas geldt dat niet voor alle verzekeraars en vaak ook niet voor cursussen die minder 'bekend' zijn, zoals haptonomie. Dat is jammer, want zulke cursussen zijn niet alleen belangrijk als voorbereiding op de bevalling, maar ook al tijdens je zwangerschap. Je ontmoet andere zwangere vrouwen, kunt vragen stellen, je kunt je zorgen met anderen bespreken of gewoon samen ontspannen - eventueel met de partners erbij.

Praktische informatie

Wanneer begin je met een zwangerschapscursus? Zulke cursussen beginnen meestal in de 7e maand. Er zijn ook methoden, zoals yoga of zwangerschapszwemmen, waar je al eerder mee kunt beginnen (bijvoorbeeld vanaf de 4e maand). Als je een tweeling verwacht, is het soms ook beter iets eerder te beginnen, omdat je je dan nog redelijk fit voelt.

Waar kun je informatie vinden? Het ziekenhuis of je verloskundige kunnen je hier meer over vertellen. Ook kun je bij vriendinnen informeren welke cursus zij hebben gevolgd.

Hoe vaak zijn de lessen? Meestal heb je een keer per week les, ongeveer anderhalf tot twee uur.

Mag mijn partner erbij zijn? Dat hangt van de cursus af. Bij de meeste zijn er speciale 'partnerlessen' waarbij de partners mee mogen komen. Bij haptonomie is de partner er in principe altijd bij.

De bekendste methodes om je voor te bereiden op de bevalling

De traditionele cursussen, ofwel zwangerschapsgymnastiek, bieden een combinatie van theoretische informatie (de verschillende stadia van een bevalling, borstvoeding geven, etc.) en ademhalings- en spieroefeningen.

Bij zwangerschapshaptonomie maken jij en je partner contact met de baby via jullie stem en jullie aanrakingen. Dit is een cursus waarbij je partner een actieve rol kan spelen. Het dient niet alleen als voorbereiding op de bevalling; haptonomie draagt bij aan de relatie tussen vader, moeder en kind. Ook na de geboorte kunnen jullie hiermee doorgaan.

Sofrologie is een nog niet zo bekende ontspanningsmethode. Je leert je inleven in het moment van de bevalling en in je gevoelens op dat moment. Zo kun je je voorbereiden op de pijn en die daardoor beter onder controle houden. Je leert hoe je bewust positieve beelden en gedachten op kunt roepen. Dat kun je gebruiken op de momenten dat je moet ontspannen.

Bij zwangerschapsyoga leer je je bewust te worden van je lichaam met ademhalings- en lichamelijke oefeningen. Daar heb je veel baat bij tijdens de bevalling, wanneer de verloskundige je bijvoorbeeld vraagt om je bekken of je rug te ontspannen.

Er zijn zelfs cursussen waarbij je met behulp van muziek en zang (en dus met ademhalingstechnieken) wordt voorbereid op de geboorte. Ook bij dit soort cursussen word je fysiek aan het werk gezet, met bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, bekkenbodemoefeningen, etc. Al deze cursussen bieden je naast nuttige informatie en praktische oefeningen ook een fijn ontspanningsmoment.

Zwangerschapszwemmen wordt over het algemeen niet vergoed door je ziektekostenverzekering. Laat je daardoor niet tegenhouden: het is vaak een ideale aanvulling op een andere zwangerschapscursus. Het is namelijk goed voor je lichaam en je conditie, èn het is een heerlijke manier om te ontspannen!

Paul, vader van Max

"Mijn vrouw en ik hebben voor haptonomie gekozen zodat ik ook een band met onze baby kon opbouwen tijdens de zwangerschap. Het was heel bijzonder te merken dat de baby op mijn stem en aanrakingen reageerde! Dankzij haptonomie hebben we met zijn drietjes van de zwangerschap kunnen genieten!"

Gerelateerde artikelen

View details Roze of blauw?
Artikel
Blauw of roze

Roze of blauw?

Vanaf de vierde maand van je zwangerschap kan je bij de tweede echo te weten komen of het een meisje of een jongen wordt? Of wil je dat het een verrassing blijft?

4 min lezen

View details Ik ben 3 maanden zwanger
Artikel
3 maanden zwanger

Ik ben 3 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 11 en 15 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 9 en 13 weken zwanger. Ik ben alweer 3 maanden onderweg!

4 min lezen

View details Koolhydraten
Artikel
Koolhydraten tijdens de zwangerschap

Koolhydraten

Koolhydraten zijn onmisbaar tijdens je zwangerschap, omdat ze je energie geven. Let hier wel mee op, want niet alle voedingsmiddelen die veel koolhydraten bevatten zijn geschikt.

4 min lezen

View details Ik ben zwanger - mag ik nog vrijen?
Artikel
voetjes

Ik ben zwanger - mag ik nog vrijen?

Creativiteit is het motto: welke positie is het beste? De missionarishouding is nu niet handig, omdat je buik steeds groter wordt!

3 min lezen

View details Zwangerschapsverlof berekenen
Artikel
Zwangerschapsverlof berekenen

Zwangerschapsverlof berekenen

Zwangerschapsverlof bestaat sinds het begin van de 20e eeuw en is een wettelijk vastgelegd recht.

4 min lezen

View details Ons gezin krijgt uitbreiding!
Artikel
Zwangere buik

Ons gezin krijgt uitbreiding!

Ik ben in verwachting hoe zal mijn oudste hierop reageren? Kunnen ze het straks goed vinden met elkaar of zijn ze jaloers? Ik ben heel erg gelukkig, maar ook een beetje ongerust.

4 min lezen

View details Foliumzuur tijdens de zwangerschap
Artikel
Groenten met foliumzuur

Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Foliumzuur is een onmisbare vitamine aan het begin van de zwangerschap en zelfs al daarvoor. Om bepaalde tekorten te voorkomen, moet je al voordat je zwanger bent goed en gezond eten.

2 min lezen

View details Hoe krijg je je figuur weer terug na de zwangerschap?
Artikel
Afvallen na zwangerschap

Hoe krijg je je figuur weer terug na de zwangerschap?

Zwembandjes rond je middel, wiebelende dijbenen en zwabberende bovenarmen - dat kan echt niet. Tijd voor een dieet!

4 min lezen

View details 8 weken zwanger
Artikel
8 weken zwanger

8 weken zwanger

Je bent nu 8 weken zwanger en je kleintje heeft de afmetingen van een druif, ongeveer 15 mm, maar nu in een zittende houding. Met andere woorden, 15 mm van zijn kruin tot zijn stuitje.

3 min lezen

View details 16 weken zwanger
Artikel
16 weken zwanger

16 weken zwanger

Als je bij jezelf naar binnen kon kijken om je groeiende baby te zien, zou je zien dat hij op zijn duim zuigt! Hij is er eindelijk in geslaagd om zijn mond te vinden.

3 min lezen

View details 24 weken zwanger
Artikel
24 weken zwanger

24 weken zwanger

Voel je al hoe de baby reageert op geluiden en jouw liefkozingen? Tegen het einde van het tweede trimester begint dat te gebeuren, dus wees erop bedacht.

3 min lezen

View details 32 weken zwanger
Artikel
32 weken zwanger

32 weken zwanger

Terwijl jij de laatste ronde ingaat, is je baby nog in ontwikkeling, maar het gaat van nu af aan vooral nog om perfectioneren en verfraaien. Hij of zij maakt zich klaar om je te ontmoeten!

3 min lezen

View details 40 weken zwanger
Artikel
40 weken zwanger

40 weken zwanger

Het is zo ver, je bent 40 weken zwanger! Als je baby er niet al is, zal hij één van de komende dagen komen. Als hij niet vrijwillig naar buiten komt, geeft je arts hem misschien een zetje.

3 min lezen

View details Zwangerschapskwaaltjes
Artikel
Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes

Een zwangerschap is spannend, opwindend en voor iedere vrouw anders.

4 min lezen

View details Babynaam kiezen
Artikel
Zwangere vrouw met tablet

Babynaam kiezen

Inspiratie nodig voor babynamen? Hier komt het leuke gedeelte! Misschien heb je al een favoriet, of misschien wacht je wel tot je je baby in het echt ziet.

2 min lezen

View details Herstel na een keizersnee: Dingen om over na te denken
Artikel
Herstellen na keizersnede

Herstel na een keizersnee: Dingen om over na te denken

Zoals elke operatie heeft het herstel na een keizersnede tijd en verzorging nodig.

2 min lezen

View details Ik heb zoveel vragen!
Artikel
Ik heb zoveel vragen

Ik heb zoveel vragen!

Het is zover - ik weet het nu zeker- ik ben zwanger! Ik ben zielsgelukkig, maar er spoken ook honderden vragen door mijn hoofd. Kan ik het allemaal wel aan? Word ik een goede moeder?

4 min lezen

View details Ben ik zwanger?
Artikel
Vrouw kijkt naar buiten

Ben ik zwanger?

Ik durf het bijna niet te geloven - ik ben vijf dagen over tijd. Zou het waar kunnen zijn? Ben ik zwanger? Ik ga snel een zwangerschapstest doen!

3 min lezen

View details Essentiële vetzuren
Artikel
Essentiele vetzuren tijdens de zwangerschap

Essentiële vetzuren

Zoals de naam al aangeeft, zijn essentiële vetzuren precies dat: onmisbaar. Vooral als je zwanger bent, zowel voor de moeder als de baby.

2 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.