pasgeboren baby

Op wat voor manieren kun je bevallen?

Zwangerschap
Artikel
Apr 10, 2022
3 min

Hoewel een bevalling iets heel natuurlijks is, zijn er veel bevallingen die anders lopen dan gepland. Soms ligt je baby in een stuitligging of is je bekken te smal, waardoor je via een keizersnede moet bevallen. Waar moet ik op letten?

In de aanloop naar je bevalling zal de verloskundige de verschillende mogelijkheden met je bespreken. Zo ben je voorbereid op de verschillende mogelijkheden. Of je nu op de natuurlijke manier of via keizersnede gaat bevallen, je mag er van uit gaan dat alles goed zal verlopen.

De natuurlijke bevalling

In 90% van de gevallen ligt de baby met het hoofdje naar beneden en de knietjes opgetrokken, de zogenaamde achterhoofdsligging. Dan verloopt de bevalling over het algemeen in de normale volgorde: breken van de vliezen, weeën, ontsluiting, persen, etc. Als je baby in een stuit ligt, kun je nog steeds op de natuurlijke manier bevallen als er niet te veel risico is. Anders kan de verloskundige of gynaecoloog kiezen voor een keizersnede.

Soms wordt de bevalling ingeleid, bijvoorbeeld wanneer er risico bestaat voor de gezondheid van de moeder en/of de baby of wanneer de datum waarop je uitgerekend bent meer dan 2 weken geleden is. Andere redenen voor het inleiden van een bevalling zijn wanneer je vliezen langer dan 24 uur zijn gebroken of wanneer je een ernstige zwangerschapsvergiftiging blijkt te hebben. Als de bevalling wordt ingeleid, wordt de baarmoedermond rijp gemaakt, worden de vliezen gebroken en krijg je een weeënstimulerend hormoon toegediend.

Bevallen met een keizersnede

Een keizersnede kan om diverse redenen de beste oplossing zijn: stuitligging, een te grote baby, een te smal bekken, te hoge bloeddruk of diabetes bij de moeder of een verslechterde conditie van de baby. Ook wanneer je op de normale manier wilt bevallen, kan tijdens de bevalling blijken dat er toch een keizersnede nodig is. Bijvoorbeeld wanneer het hoofdje te groot is voor het bekken, als er onvoldoende ontsluiting is of wanneer de baby lichamelijk achteruit gaat.

Een keizersnede is een chirurgische ingreep, dus je moet altijd naar het ziekenhuis. Er wordt een snede in je buikwand en baarmoeder gemaakt om de baby te kunnen halen; dit duurt meestal maar een kwartiertje. De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving - via een ruggenprik - of algehele narcose. Het voordeel van een ruggenprik is dat je de bevalling bewust kunt meemaken. Meestal mag je partner gewoon aanwezig zijn bij de ingreep.

Het aantal keizersneden is de laatste jaren flink gestegen. Tegenwoordig bevalt ongeveer 15% van de vrouwen met een keizersnede, terwijl dat rond 1980 maar 5% was. Toch is het percentage keizersneden in Nederland altijd nog lager dan in veel andere landen; in Brazilië bijvoorbeeld is dat bijna 50%! Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou het percentage niet hoger mogen liggen dan 15%, anders wegen de eventuele voordelen van een keizersnede niet meer op tegen de extra risico's.

Hoewel een bevalling met keizersnede voor de moeder minder pijnlijk is, zijn er wel degelijk nadelen: er kunnen complicaties optreden (bijv. infecties) en je moet langer herstellen dan na een normale bevalling.

Speciale gevallen

Als je een tweeling verwacht, beval je meestal wat eerder: rond de 38 weken in plaats van rond de 40. Afhankelijk van de positie van de baby's zal de gynaecoloog besluiten of je op natuurlijke manier kunt bevallen of dat er een keizersnede nodig is. Als je drie of meer kinderen verwacht, zal de geboorte vrijwel altijd via een keizersnede plaatsvinden.

Tegenwoordig bevalt ongeveer 15% van de vrouwen door middel van een keizersnede. Rond 1980 was dat maar 5%.

Gerelateerde artikelen

View details Wat moet er in de vluchttas
Artikel
What should be in the flight bag

Wat moet er in de vluchttas

Weet je niet precies wat je moet meenemen in je vluchtkoffer? We hebben een eenvoudige checklist voor een vluchtkoffer samengesteld met alle benodigdheden.

3 min lezen

View details Ik ben 40 en wil graag zwanger worden!
Artikel
I am 40 and would like to get pregnant!

Ik ben 40 en wil graag zwanger worden!

Ik weet het, ik ben al 40 - nou en! Ik weet dat het lastiger is om zwanger te raken, maar het is zeker niet onmogelijk.

4 min lezen

View details Plantaardige babyvoeding
Artikel
Plantaardige babyvoeding

Plantaardige babyvoeding

Steeds meer mensen proberen minder vlees en zuivel te eten, en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken.

5 min lezen

View details Ik ben 5 maanden zwanger
Artikel
5 maanden zwanger

Ik ben 5 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 20 en 23 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 18 en 21 weken zwanger. Dat is alweer 5 maanden! Mijn kindje beheerst de rugslag nu tot in de puntjes.

4 min lezen

View details Ik ben 4 maanden zwanger
Artikel
4 maanden zwanger

Ik ben 4 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 16 en 19 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 14 en 17 weken zwanger. Wow, 4 maanden alweer! In mijn buik zuigt mijn baby lekker op zijn duimpje.

4 min lezen

View details Ik ben 8 maanden zwanger
Artikel
8 maanden zwanger

Ik ben 8 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 33 en 36 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 31 en 34 weken, oftewel 8 maanden zwanger.

4 min lezen

View details Zwanger zijn en toch sporten!
Artikel
Sporten tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn en toch sporten!

Probeer iedere dag een half uurtje te gaan wandelen. Het is ideaal voor je figuur en je conditie!

3 min lezen

View details 3 weken zwanger
Artikel
3 weken zwangerschap

3 weken zwanger

Je staat helemaal aan het begin van de reis. Je bent pas 3 weken zwanger en kunt nog niets zien, maar er gebeurt al van alles.

3 min lezen

View details 35 weken zwanger
Artikel
35 weken zwanger

35 weken zwanger

35 weken zwanger: Over ongeveer een maand zal je die kleine hartendief in je armen houden. Tot die tijd wordt er daarbinnen nog druk gepolijst en verfijnd. Lees het hier.

3 min lezen

View details Emotionele voorbereiding op ouderschap voordat je moeder wordt
Artikel
Voorbereiden op het ouderschap

Emotionele voorbereiding op ouderschap voordat je moeder wordt

Geweldig nieuws! Je verwacht je eerste baby. Wat kun je doen om jezelf emotioneel voor te bereiden op het ouderschap?

3 min lezen

View details Ik ben 3 maanden zwanger
Artikel
3 maanden zwanger

Ik ben 3 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 11 en 15 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 9 en 13 weken zwanger. Ik ben alweer 3 maanden onderweg!

4 min lezen

View details Negen maanden om mezelf te verwennen.
Artikel
Twee handen op zwangere buik

Negen maanden om mezelf te verwennen.

Verwen jezelf iedere avond met een massage met amandel- of avocado-olie en besteed speciale aandacht aan je heupen, billen en borsten.

4 min lezen

View details 16 weken zwanger
Artikel
16 weken zwanger

16 weken zwanger

Als je bij jezelf naar binnen kon kijken om je groeiende baby te zien, zou je zien dat hij op zijn duim zuigt! Hij is er eindelijk in geslaagd om zijn mond te vinden.

3 min lezen

View details Zwangerschapskwaaltjes
Artikel
Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes

Een zwangerschap is spannend, opwindend en voor iedere vrouw anders.

4 min lezen

View details Wat mag je niet eten als je zwanger bent?
Artikel
Rauwe vis zwangerschap

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Mag ik rauwe vis eten? Kan ik kaas eten die van rauwe melk is gemaakt? Mag ik rundercarpaccio? Mijn moeder vertelde me dat in haar tijd niemand lette op wat je wel of niet mocht eten.

3 min lezen

View details Goede posities voor borstvoeding
Artikel
Posities voor het geven van borstvoeding

Goede posities voor borstvoeding

Het is soms niet even makkelijk om een goede positie te vinden voor jou en je baby. Zijn er tips om het beste te halen uit dit bijzondere moment?

6 min lezen

View details 29 weken zwanger
Artikel
29 weken zwanger

29 weken zwanger

Terwijl je voetje voor voetje naar de finish gaat – over ongeveer tien weken ga je bevallen! – groeit je baby nog steeds met grote sprongen nu je 29 weken zwanger bent.

3 min lezen

View details Alles wat je moet weten over de stadia van de bevalling
Artikel
Voortekenen van de bevalling

Alles wat je moet weten over de stadia van de bevalling

Na negen maanden van verwachting en voorbereiding is het eindelijk zover: je gaat bevallen. Dit moment is niet alleen spannend, maar ook vol met vragen.

5 min lezen

View details Ik ben 1 maand zwanger
Artikel
1 maand zwanger

Ik ben 1 maand zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 2 en 6 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 0 en 4 weken zwanger. Ik heb net ontdekt dat ik zwanger ben! Zo bijzonder!

3 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.