Welke fles moet ik kiezen?
Als je geen borstvoeding kan of wil geven, heb je een fles nodig. Hoe weet je welke fles het beste is voor je baby en voor jou?
De komende maanden en soms jaren ga je gebruik maken van flesjes en spenen. Een goede fles is dus heel belangrijk! Om een idee te krijgen van de taak die voor je ligt: kijk maar eens op de afdeling babyflessen bij de drogist of de babyspeciaalzaak: de keuze is enorm! Er zijn letterlijk tientallen soorten: glas of plastic, gebogen of recht, verschillende inhoudsmaten, met of zonder afneembaar handvat, etc. En dan heb je nog niet eens naar de soorten spenen gekeken! Hier volgen wat tips om je aankoop in goede banen te leiden.
Glas of plastic?
Dat hangt vooral af van de leeftijd van je kind. Glas kun je eenvoudig steriliseren en is dus geschikt voor pasgeboren baby's, terwijl plastic lichter en onbreekbaar is waardoor het meer geschikt is als je baby het flesje zelf gaat vasthouden. Het nadeel van plastic is dat het op den duur verkleurt als je het vaak steriliseert en afwast. Kijk in ieder geval of de vorm en de maat wel passen in je flessenwarmer en -sterilisator. Tip: modellen met een uitneembare onderkant zijn eenvoudiger schoon te maken. Flessen met geïntegreerde handvatten zijn juist lastiger schoon te maken.
Anti-reflux flessen
De meningen over deze flessen zijn verdeeld:
- volgens de voorstanders voorkomt het gebogen model (S-vorm) dat de baby te veel lucht binnenkrijgt en is het bovendien handig voor de ouders bij het vasthouden van de fles. Deze anti-reflux flessen kun je in principe gebruiken vanaf de geboorte totdat je kindje ongeveer een jaar is.
- de tegenstanders voeren aan dat de voordelen van de S-vorm nooit bewezen zijn.
Kijk wat er te krijgen is en wat het beste bij jullie past! Bedenk wel dat speciale flessen vaak moeilijker schoon te maken zijn.
Welke vorm en maat is het beste?
In het begin zijn de kleinere modellen voldoende (125 ml). Deze kleine flesjes kun je later ook gebruiken voor sap of water. De grotere flessen (260 tot 330 ml) heb je pas later nodig.
Wat de vorm van de fles betreft, heeft iedere vorm bepaalde voordelen:
- rond: dit is de meest voorkomende flesvorm, geschikt voor alle soorten gebruik
- driehoekig: makkelijk vast te houden, stabiel
- breed: door de grote opening kun je het poeder of de moedermelk er eenvoudig indoen; bovendien zijn deze flessen eenvoudiger schoon te maken
- ergonomisch: door deze vorm kunnen baby's de fles beter zelf vasthouden
- gebogen: anti-reflux
Een tip: gebruik een speciale flessenborstel om de fles goed schoon te maken zodat bacteriën geen kans krijgen zich op de bodem te verzamelen. Laat de fles ondersteboven drogen op een stuk keukenpapier.
Hoeveel flesjes heb ik nodig?
Zorg dat je er minimaal drie of vier in huis hebt, dan heb je altijd wel een schone bij de hand. Als er scheurtjes in het glas of plastic zitten, moet de fles worden vervangen. Flessen kunnen heel lang meegaan, zolang je ze steeds goed schoonmaakt en er geen barsten in zitten.
De speen kiezen: siliconen, rubber of speciaal gevormde spenen voor de overstap van borst- naar flesvoeding?
- Regel nr.1: gebruik geen verschillende merken spenen en flessen door elkaar, anders heb je kans dat het niet goed aansluit.
- drinkopeningen: spenen met één opening zijn geschikt voor baby's tot ongeveer 1 maand oud. Spenen met twee, drie of vier openingen (langzaam, gemiddeld en snel) worden aanbevolen voor baby's vanaf 1 maand of ouder; kijk op de verpakking voor de leeftijdsindicatie. Gebruik een speen met variabele stand (met een sleuf) als je kindje wat dikkere vloeistoffen te drinken krijgt, zoals pap.
- welke fles is goed voor de overstap van borstvoeding naar flesvoeding? Er zijn flessen die speciaal ontworpen zijn voor deze overstap door de vorm van de borst na te bootsen. Dat kan handig zijn als je je baby wilt laten overstappen naar de speen!
Het materiaal: latex spenen worden steeds zachter en moet je dus regelmatig vervangen. Siliconen spenen zijn geur- en smaakloos, maar zijn in het begin wat harder en de baby moet ze naar zijn gehemelte "vormen". De keuze is dus uiteindelijk aan je baby!
Maar uiteindelijk is iedere baby weer anders en heeft dus ook een andere voorkeur: van de kleine slokop die al snel een variabele speen wil om sneller te drinken, tot de rustige baby die op zijn gemak drinkt en nog heel lang de speen met de kleinste gaatjes zal gebruiken. Als je kindje blij is, ben jij het ook!
3520 - Dit is het gemiddeld aantal flesjes dat een kind drinkt vanaf zijn geboorte tot aan zijn derde jaar!
Gerelateerde artikelen